Počinje Mundobasket: Evo ko su prvi favoriti na Svjetskom prvenstvu u košarci

0
Radiosarajevo.ba
Počinje Mundobasket: Evo ko su prvi favoriti na Svjetskom prvenstvu u košarci
Foto: FIBA / Trofej za pobjednika Mundobasketa

U petak, 25. augusta, počinje 19. po redu Mundobasket, odnosno svjetsko prvenstvo u košarci. 

Igrat će se u tri različite zemlje, a prvi dio će se igrati u Manilli, glavnom gradu Filipina. Prvenstvo otvaraju mečevi Finska - Australija i Angola - Italija. 

Ovaj Mundobasket je drugi po redu s 32 ekipe, ali tu nažalost opet nema naše košarkaške reprezentacije. Od selekcija s Balkana, na turniru se nalaze Srbija, Crna Gora i Slovenija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Ekipa Srbije je oslabljena neigranjem Nikole Jokića, dvostrukog MVP-a NBA lige i aktuelnog šampiona najjače lige na svijetu. Ipak, imaju solidnu ekipu koja se nalazi među 'dark horse' (favoritima iz smjene) ekipama. 

Crna Gora je među autsajderima cijelog turnira. Imaju solidnu ekipu te grupu koju bi mogli proći, ali teško će ići dalje od prve runde nokaut faze. 

Najjača ekipa među 'Balkancima' je definitivno Slovenija. Luka Dončić u pripremama izgleda nevjerovatno, te je opet oduševljavao svojom igrom. Sve u Sloveniji počinje i završava sa zvijezdom Dallas Mavericksa, te je za njih sve osim prolaska barem prve runde nokaut faze neuspjeh. 

Među ostalim ekipama, isprofilirali su se SAD, Francuska i Kanada kao glavni favoriti. 

SAD možda nema 'Dream team', ali su opet izrazito kvalitetni i puni NBA talenta. Kanada je slična, mada se čini kako imaju malo manje kvalitete od rostera SAD-a. 

S druge strane, Francuska dolazi s jednom od najjačih ekipa koju su ikada imali. Predvode ih NBA zvijezde Rudy Gobert, Evan Fournier i Nicolas Batum, a tu su i zvijezde Eurolige Guerschon Yabusele i Mathias Lessort

Od ostalih ekipa, vrijedi izdvojiti Australiju. Od 13 igrača na rosteru, samo tri ne igraju u NBA ligi. Imaju odličan spoj iskustva i mladosti, te ih predvodi mlada zvijezda Oklahoma City Thundera, Josh Giddey. 

Mundobasket počinje 25. augusta i trajat će do 10. septembra. Veliko finale će se održati u gradu Pasay na Filipinima, u Mall of Asia areni. 

/ Anketa

Ko će biti novi košarkaški prvak Svijeta?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije