Pala Australija: Dream team u finalu Olimpijskih igara

0
Radiosarajevo.ba
Pala Australija: Dream team u finalu Olimpijskih igara
Foto: EPA-EFE / Pala Australija: Dream team u finalu Olimpijskih igara

Serijom od 20-0 na kraju druge i početkom treće četvrtine, košarkaški Sjedinjenih Američkih Država su slomili otpor Australije i rutinski slavili u polufinalu olimpijskog turnira 97:78 (18:24, 24:21, 32:10, 23:23) . U meču za zlato prvi favoriti igrat će sa boljim iz meča SlovenijaFrancuska.

Amerikanci su poveli 2:0 i to im je bilo jedino vodstvo u prvom poluvremenu. Australija je okrenula na 6:2 i od toga trenutka sve vrijeme držala prednost. Već u prvoj četvrtini su došli do osam poena viška, na kraju je prva dionica okončana sa plus šest za Australiju (24:18), piše SC Sport.

Nastavili su Australijci da melju i na startu druge deonice. Odlično ih je služio šut za tri poena. Na četiri minuta do isteka prvog poluvremena poveli su 15 razlike, što je natjeralo bijesnog Gregga Popovicha da zatraži time-out.

Od tog trenutka su se NBA zvijezde malo posložile i zaigrale znatno bolje. Trojke su pogodili Booker i Tatum, Durant je standardno bio dobar, a tim je vukao Jrue Holiday. Razlika se topila i za svega nekoliko minuta Amerikanci su došli na minus tri. Imao je Tatum u posljednjoj sekundi otvoren šut za tri za izjednačenje, ali su ipak Australci sa prednošću otišli na odmor.

Tamo gde su stali na kraju druge, NBA asovi su nastavili u trećoj četvrtini. Stegli su odbranu, a u napadu se standardno raspoloženom Durantu pridružio Booker, a kasnije i Tatum. Okrenuli su Amerikanci potpuno tok meča, ovu dionicu dobili 32:10 i sa 19 poena viška ušli su u poslednjih 10 minuta.

Do kraja su samo rutinski odradili posao. Durant je bio najefikasniji sa 23 poena, a odlično ga je ispratio Buker sa 20 poena. Dvocifren je bio i Jrue Holiday sa 13.

Za Australiju, koja će šansu za prvo olimpijsko odličje tražiti u meču za treće mjesto, najbolji su bili Mills sa 15 i Exum sa 12 poena. Za selekciju SAD ovo je četvrto uzastopno finale na OI, u prethodna tri su osvojili zlato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije