NBC: Jusuf Nurkić ‘mijenja život ljudi’ svojim dobrotvornim radom u Bosni

0
Radiosarajevo.ba
NBC: Jusuf Nurkić ‘mijenja život ljudi’ svojim dobrotvornim radom u Bosni
Foto: EPA-EFE / Jusuf Nurkić

Jusuf Nurkić, "Veliki čovjek" , kako ga TV kuća NBC predstavlja, pojavio kao jedna od zvijezda Trail Blazersa od dolaska u Portland 2017. godine, ali nikada nije zaboravio odakle je došao.

ESPN-ov „JUMP“ naglasio je filantropski rad koji je Nurkić obavio u svojoj rodnoj zemlji, a koji uključuje doniranje u vrijednosti od 50.000 dolara bolnicama koje se bore sa COVID-19, donirajući 40.000 dolara za pomoć u obnovi krova na najvećoj bolnici u njegovom rodnom gradu, gradeći domove tri samohrane majke, donirajući 5.000 paketa hrane koji su pomogli 12.000 ljudi i više, piše NBC.

Na pitanje zašto je važno vratiti se svojoj zemlji, Nurkić je objasnio da je rođenje 1994. godine i odrastanje tokom  rata bilo posebno teško.

“Bilo je jednostavno teško. Nema šanse, nema prilika ”, objasnio je Nurkić.

"Vrijeme da na najbolji način podržimo djecu koja odrastaju. Mnogo je siromašnih u Bosni koji imaju samo jedan obrok dnevno, što je suludo", ističe Jusuf Nurkić.

Centar Trail Blazersa detaljno je opisao poteškoće sa kojima se žene suočavaju u našoj zemlji, uključujući i potrebu da čekaju više od dvije godine na mamografiju zbog ograničenih resursa. Zbog toga je Nurkić odlučio da donira mamografske aparate bosanskim bolnicama kojima su neophodni.

"U Bosni žene trebaju pričekati nekoliko godina da dođu do datuma kako bi samo vidjele mamografski aparat, što je suludo", rekao je Nurkić.

Moja fondacija i ja smo odlučili da kupimo mamografske aparate i da ih doniramo. doniramo. Već imamo dogovor s vladom i mojim rodnim gradom da smislimo program za žene s rakom dojke", nastavlja Nurkić.

Nurkićevi napori van terena svakako su vrijedni pohvale, a navijači Trail Blazersa jedva čekaju da ga gledaju ponovo nakon All-Star pauze.

Jusuf Nurkić je  je operisan u januaru kako bi sanirao frakturu desnog zgloba.

"Zglob se oporavlja sjajno", rekao je Nurkić.

Skoro da smo stigli do potpunog oporavka. To je nekako pri kraju, pa se samo moram pobrinuti da sada ne žurim jer je oporavak skoro tu. Očekujte da će to biti na negdje nakon All Star pauze. Ako ne odmah nakon All-Star-a, mislim da će sedmica ili dvije biti sasvim u redu.", izjavio je Nurkić Za NBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije