Na današnji dan: U avionskoj nesreći poginuo košarkaški tim

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: U avionskoj nesreći poginuo košarkaški tim
/ evansvilleliving.com
Prije tačno 39 godina – 13. decembra 1977, oko 19.22 sati prema lokalnom vremenu – s aerodroma u Evansvilleu poletio je prastari Douglas DC-3.

Prevozio je članove košarkaške ekipe Univerziteta Evansville u Nashville, na utakmicu s Middle Tennessee Blue Raiders, ekipom državnog Univerziteta Middle Tennessee.

Nedugo nakon što se DC-3 podigao od piste, pilot Ty Van Pham izgubio je kontrolu nad letjelicom koja se srušila izazvavši smrt svih 29 putnika i članova posade.

Nacionalna agencija za sigurnost saobraćaja (NTSB) otkrila je dva bizarna bizarna razloga nesreće. Posada je zaboravila isključiti "gust locks", mehanizam kojim su zaključane komande zakrilaca i kormila u cilju sprečavanja oštećenja parkiranog aviona zbog vjetra.

Drugo, avion je bio preopterećen – visokim i teškim košarkašima i njihovim sportskim prtljagom. Paradoksalno, da je samo jedna od dvije anomalije bila uklonjena, avion se ne bi srušio.

To nije bio kraj tragedije košarkaške ekipe Univerziteta Evansville. David Furr, jedini član tima koji nije bio u avionu smrti, poginuo je dvije sedmice kasnije u saobraćajnoj nesreći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije