Avionske nesreće fudbalskih timova: Torino, Manchester United, Zambija...

J. M.
Avionske nesreće fudbalskih timova: Torino, Manchester United, Zambija...
/ Tragedija fudbalera Torina (wiki)
Tragedija igrača brazilskog Chapecoensea, koji su stradali u rušenju aviona na putu na utakmicu u Kolumbiju, nije prva takva nesreća nekog fudbalskog tima.

U avionskim nesrećama stradali su fudbalski timovi Torina, Manchester Uniteda, reprezentacije Zambije... Podsjetimo se najvećih tragedija.

Tragedia di Superga – 4. maja 1949. godine putnički avion avion Fiat G.212 srušio se na brdu Superga iznad Torina. U avionu su bili fudbaleri AC Torina, tada najbolje italijanske ekipe, koji su se vraćali s prijateljske utakmice u Lisabonu protiv Benfice. Niko do 31 osobe u avionu nije preživio, a među poginulim bili su tada najbolji italijanski fudbaleri Renato Gandolfi, Luigi Giuliano, Sauro Tomà... AC Torino se više nikad nije vratio na pozicije koje je imao prije nesreće, iako je u sezoni 1975/76. osvojio još jednu titulu.

Munich Air Disaster - 6. februara 1958. na aerodromu München-Riem došlo je do nesreće aviona Airspeed AS.57 Ambassador kojim su se fudbaleri Manchester Uniteda vraćali iz Beograda s utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Od 44 osobe u avionu poginulo ih je 23, među kojima i fudbaleri Manchester Uniteda Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards (preminuo 15 dana kasnije u bolnici), Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam "Billy" Whelan. Bitku za život dobio je menadžer Matt Busby koji je nakon oporavka opet sjeo na klupi i formirao najbolji tim Engleske i Evrope nepunu deceniju kasnije.

Gabon Air Disaster – 27. aprila 1993. godine avion de Havilland Canada DHC-5 Buffalo srušio se u Atlantski okean neposredno nakon polijetanja s aerodroma Libreville u Gabonu. Niko od 30 putnika nije preživio, a među stradalim  bilo je i 18 igrača fudbalske reprezentacije Zambije koji su putovali na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Senegal. Sudbina je htjela da 19 godina kasnije, upravo u Librevilleu, Zambija osvoji prvu titulu prvaka Afrike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije