Vremeplov / Na današnji dan prije 47 godina: Najčudnija utakmica u historiji KK Bosna

29. 12. 2019. u 19:38:00 J. M.

Shares: 61

Petak 29. decembar 1972. godine ušao je u historiju košarke na prostorima bivše Jugoslavije po najneobičnijoj utakmici odigranoj na domaćim parketima.

Na današnji dan prije 47 godina, u Hali sportova u Novom Beogradu, u okviru 11. kola Prvenstva Jugoslavije sastali su se domaći Partizan i novajlija u ligi – tim sarajevske Bosne. Utakmica je čuvena po tome što je okončana u produžetku, kada su na terenu bila petorica košarkaša Partizana protiv dvojice Bosninih!?

Izvještač zagrebačkog Vjesnika s utakmice bio je tada mladi beogradski novinar Vladimir Stanković, bard srpskog i košarkaškog novinarstva uopće, urednik portala Koš koji je prava riznica informacija za ljubitelje ovog sporta na našim prostorima. Šta je Stanković napisao u svom izvještaju?

Košarkaši Bosne završili utakmicu sa dva igrača!

BEOGRAD (V. Stanković) – Izvjestitelju košarkaške utakmice Partizan – Bosna najveći je problem kako da u ono malo novinskog prostora smjesti i opiše jednu pravu ljudsku i sportsku dramu, dramu koja za košarkaše Bosne nije imala sretan završetak, ali dramu iz koje su Sarajlije izašli kao moralni pobjednici, pa i oni koji su okorjeli navijači Partizana pljeskom su im odali priznanje za sve ono što su pokazali i što su dostojanstveno, ljudski i sportski podnijeli sudačku nepravdu i jedan očekivan, ali posve nezaslužen poraz.

Kako opisati tu 45-minutnu dramu, koju je Bosna završila sa samo dvojicom igrača jer je ostalih 10 imalo po 5 ličnih grešaka? Pođimo redom, kronološki bez komentara, neka brojke govore za sebe.

2. minuta 6:6 - miran početak.

6. minuta 6:16 - vodstvo Bosne koja igra sasvim dobro, bez imalo treme.

7. minuta 6:22 - da li je na pomolu debakl Partizana? Veliki favorit nadigran je u svemu, trener Ranko Žeravica čini sve, ali ne ide pa ne ide, Bosna je uvjerljivo bolja.

11. minuta 10:26 - Bosna je još uvijek u velikoj prednosti, ali njeni igrači već tada imaju dosta ličnih grešaka.

16. minuta 22:28 - čini se da Partizan "hvata" korak, igra nešto bolje, osobito Dalipagić, koji nepogrešivo realizira slobodna bacanja koja nad njim vrlo često skrivljuju igrači Bosne.

20. minuta 29:37 - poluvrijeme, Bosna se "ne da", drži solidnih 8 koševa razlike, ali još uvijek nitko ne vjeruje u čudo, u njenu pobjedu.

24. minuta 35:47 - Sarajlije i u drugom poluvremenu nastavljaju "po starom", trener Tanjević vještim izmjenama dobro vodi svoju momčad, Partizanu nikako ne uspijeva da smanji razliku.

27. minuta 44:51 - Čečur, prvi igrač Bosne pravi 5 ličnih grešaka i napušta teren.

31. minuta 48:59 - Bosna još uvijek uvjerljivo vodi, ali su na scenu već stupili suci koji sviraju “sve i svašta,“ nemilice kažnjavaju igrače Bosne koji istini za volju u prevelikom požrtvovanju igraju i preoštro. No, Partizanovi igrači ne mogu pogoditi koš ni s linije slobodnog bacanja (osim Dalipagića).

40. minuta 75:77 - Bosna igra sa 4 igrača. 21 sekundu prije kraja Dalipagić čini ličnu grešku nad Delibašićem koji ne želi izvesti dva slobodna bacanja nego loptu uvodi u igru sa strane.

Sedam sekundi do kraja Bosna ponovo ima priliku da izvede dva slobodna bacanja, ali se opet odlučuje na zadržavanje igre, uvođenje lopte sa strane… Čini se da je kraj, pravda je pobijedila.

Ipak, ne. Dolazi kulminacija svega dvije sekunde prije kraja. Tada pod košem Bosne Dalipagić se upravo bacio na Delibašića, obojica padaju izvan terena, a suci ne sude ništa. I dok dvojica najboljih igrača susreta leže na parketu, lopta je pod košem Bosne, prilazi joj Đukić i neometan izjednačuje. Produžetak!

A onda dolazi tužan kraj Bosne jer Soče i Milavić u 42. minuti dobivaju 5. ličnu grešku i odlaze na klupu, a na terenu ostaju samo Delibašić i Pavlić. U neravnopravnoj borbi igrači Partizana nemilice pune koš Bosne, "iživljavaju" se zakucavanjima, ali gledaoci skandiraju "Bosna, Bosna…" I u toj neravnopravnoj borbi Delibašić i Pavlić uspijevaju jednom pogoditi koš Partizana. Ubrzo je kraj, igrači Partizana se grle (!?), a Sarajlije ne mogu shvatiti što ih je snašlo. Gledaoci se ne mogu oteti dojmu da je izgubila momčad koja je po svemu zaslužila pobjedu.

Na kraju još ovo: Suci su igračima Partizana dosudili čak 46 slobodnih bacanja od čega su realizirali 29, a Bosna je samo 12 puta ubacivala s crte slobodnog bacanja i postigla 9 koševa. Sarajlije su dobili ukupno 54 lične greške, a igrači Partizana 18…!? Ovi podaci, smatramo, dovoljno govore o suđenju novosadskih sudaca Pastora i Juhasa.

 Stanković je u komentaru utakmice, u posebnom tekstu objavljenom ispod košarkaškog osvrta u Vjesniku napisao i ovo:

Partizanu su bodovi potrebniji nego nama

Neviđena košarkaška drama na utakmici Partizan – Bosna i nezasluženi poraz novajlije u ligi sigurno će još dugo biti tema razgovora i prepričavanja među gledaocima koji su te nezaboravne večeri bili svjedoci do sada neviđenih uzbuđenja u palači sportova na Novom Beogradu.

Jednodušna konstatacija svih prisutnih je da je Bosna zaslužila pobjedu, a različita mišljenja počinju u analizama poraza Sarajlija. Po jednima, apsolutni krivci su suci, po drugima tome dobrim dijelom treba pridodavati neiskustvo igrača, pogrešnu taktiku u završnici, strah da se u dva navrata (21 sekundu, pa zatim sekundu prije kraja) kod vodstva Bosne od 75:77 izvedu dva slobodna bacanja od kojih je ona prva mogao izvesti Mirza Delibašić, izvanredni igrač Bosne koji je u ubacivanju u koš bio gotovo nepogrešiv.

Mišljenja smo da su porazu gostiju u mnogome “kumovali“ suci koji su bili veoma oštri prema igračima Bosne. Međutim, najveći broj od 54 lične greške koliko su dobili igrači iz Sarajeva – stoji, ali iznenađuje podatak da je Partizan čak 46 puta izvodio slobodna bacanja.

Druga je stvar što su Partizanovi igrači bili veoma netočni (osim Dalipagića koji je izveo 18 slobodnih bacanja, a 16 realizirao dok su ostali igrači od 28 dali samo 11 koševa). Suci su bili malo popustljiviji i prema igri Partizanove obrane, dosudili su samo 18 ličnih greški Partizanovcima od kojih su igrači Bosne 12 ubacivali i dali 9 koševa…

Sve to nedvojbeno govori o tome što se odigravalo na terenu, ali ostaje činjenica da je Bosna usprkos svih nedaća mogla pobijediti. Mirza Delibašić je 21 sekundu prije kraja morao pucati dva slobodna bacanja jer smo sigurni da sa formom koju je demonstrirao, te večeri oba ne bi mogao promašiti.

Mladi Pavlić je također samo 7 sekundi prije kraja mogao ubacivati dva slobodna, ali je trener Tanjević drugačije odlučio… I na kraju, suci su nekoliko sekundi prije kraja morali suditi prekršaj Dalipagića nad Delibašićem nakon čega je Đukić izjednačio, a onda se pitanje pobjednika više nije postavljalo jer je Bosna već igrala sa 4 igrača…

Sve u svemu, od ovog poraza Bosna će imati više koristi nego Partizan od pobjede. Sarajlije su moralni pobjednici, Partizan pobjednik kome nitko ne aplaudira. Zanimljiv je komentar nakon utakmice trenera Bosne Bogdana Tanjevića:

"Što da vam kažem? Nemam nikakvih primjedbi, njima su bodovi potrebniji nego nama."

PARTIZAN – BOSNA 103:83 (29:37, 77:77)

Beograd, 29. decembar 1972. godine. Hala sportova na Novom Beogradu, gledatelja 2.000. Sudije: Pastor (Novi Sad), Juhas (Novi Sad).

PARTIZAN: Simić, Todorić 2, Latifić, Đukić 10, Kaljević, Farčić 13, Čermak 24, Popović, Beravs 11, Zečević 5, Dalipagić 38. Trener: Ranko Žeravica.

BOSNA: Krvavac 12, Đogić 2, Aškrabić 2, Bosiočić 4, Nadaždin, Soče 10, Pavlić 2, Varajić 9, Delibašić 24, Čečur 4, Milavić 6, Pešić 8. Trener: Bogdan Tanjević.

NEMA KOMENTARA