Na današnji dan prije 43 godine: Kako je Krešimir Ćosić "ukrao" titulu Bosni

J. Mržljak
Na današnji dan prije 43 godine: Kako je Krešimir Ćosić "ukrao" titulu Bosni
Foto: Tempo / Delibašić pokušava zaustaviti Ćosića

Stariji ljubitelji košarke, navijači Bosne, prisjećaju se zlatnih godina "Studenata" koji su u periodu od 1977. do 1980. godine osvojili titulu europskog šampiona, dva naslova prvaka Jugoslavije, jedan Kup, po jednom bili finalisti Kupa Radivoja Koraća i domaćeg Kupa.

No, mnogi i danas ne mogu prežaliti sezonu 1976-1977: Bosna je titulu imala u džepu ali je (zbog neiskustva) prokockala. Činilo se da je sve gotovo, da titula stiže u Sarajevo, kada su puleni Bogdana Tanjevića u meču 17. kola košem Mirze Delibašića sa zvukom sirene u Beogradu pobijedili Partizan (91:89) i stekli 4 boda prednosti na vrhu tabele.

U narednom kolu 20. februara 1977. desio se hladan tuš: U prepunoj Skenderiji, pred 7.000 gledalaca, Jugoplastika je deklasirala Bosnu (110:95) i revanširala se Sarajlijama za poraz u prvom dijelu sezonu na splitskim Gripama (85:100).

zadar_bosna_03.jpg - undefined

Foto: Tempo

Bosna je i dalje imala jednu pobjedu više od Partizana i Jugoplastike, no samo tri dana kasnije, u 19. kolu, uslijedilo je gostovanje u Zadru. Utakmica je odigrana u zadarskim Jazinama na današnji dan prije 43 godine u paklenoj atmosferi koju su stvorili domaći navijači.

Zadru je gorjelo pod nogama jer su puleni Josipa Đerđe vodili grčevitu borbu za opstanak. Upravo je teška pozicija u kojoj se našao Zadar dovela do slučaja dotad nezabilježenog u jugoslovenskoj košarci.

Legendarni Krešimir Ćosić, velikan zadarske košarke, na početku sezone preuzeo je poziciju trenera ljubljanskog Bresta (KK Olimpija). No, kada je Zadar došao u opasnost od ispadanja, Ćosić se u drugom dijelu sezonu igrački aktivirao u klubu u kojem je stekao afirmaciju.

Krešimir Ćosić kao trener Bresta - undefined

Krešimir Ćosić kao trener Bresta (Foto: Tempo)

Slučaj je bio pomalo komičan ali u skladu s propisima: Jednog vikenda početkom februara 1977. godine Ćosić je u subotu igrao za Zadar u pobjedi nad BEKO-om u Jazinama, a dan kasnije s klupe predvodio Brest protiv Radničkog u Beogradu!

Vratimo se utakmici Zadra i Bosne odigranoj u Jazinama 23. februara 1977. Gostovanje u Zadru došlo je u najtežem trenutku za igrače Bosne. Nisu se se stigli oporaviti od teškog poraza protiv Jugoplastike, dočekala ih je paklena atmosfera, motiviran domaćin i... Krešimir Ćosić u ulozi igrača Zadra!

Možda najveći igrač u historiji jugoslovenske košarke pravio je razliku na terenu gdje god da je nastupao. Sa njim u timu je Zadar suvereno osvajao titule, bez "Kreše" se borio da ne ispadne iz lige.

Stoga ne čudi da Zadar, predvođen Ćosićem, u meču s Bosnom nije podsjećao na ekipu koja se bori za opstanak. Zadrani su stalno vodili, na odmor otišli s prednošću 47:42. I u nastavku Zadar održava vodstvo na krilima Ćosića kojem pomažu Čedomir Perinčić i Branko Skroče.

Bosni nije pomoglo 40 poena legendarnog Kinđeta - undefined

Bosni nije pomoglo 40 poena legendarnog Kinđeta (Foto: Tempo) 

Sjajni Mirza Delibašić, koji je postigao 40 poena, ne uspijeva donijeti preokret i na kraju semafor pokazuje rezultat 88:83 za Zadar. Nastupila je ludnica u Jazinama, Zadar je skoro osigurao opstanak, a Bosna izgubila prednost na čelu tabele.

Do kraja sezone "Studenti" su zabilježili sedam pobjeda u isto toliko utakmicu, što je bilo dovoljno samo za majstoricu s Jugoplastikom u Beogradu. I ovaj meč donio je suze Sarajlijama: Damir Šolman je košem u posljednjoj sekundi osigurao naslov Jugoplastici i za 12 mjeseci prolongirao prvu Bosninu titulu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije