Michael Jordan više ne igra, ali zarađuje bogatstvo: Preko noći "stavio u džep" 2.250.000.000 dolara

1
Radiosarajevo.ba
Michael Jordan više ne igra, ali zarađuje bogatstvo: Preko noći "stavio u džep" 2.250.000.000 dolara
Foto: Xinhua / Michael Jordan

Male su šanse za greškom ako potvrdimo da je Michael Jordan najbolji košarkaš koji je ikada kročio parketima. Potvrda tome, između ostalog, je šest NBA prstenova, pet nagrada za najkorisnijeg igrača NBA lige, a kako ne spomenuti i dva olimpijska zlata.

Los Angeles 1984. i nama još malo bliži, poznatiji, njegov trijumf s najvećim Dream Teamom svih vremena, u Barceloni 1992.

Jasno da je za igračke karijere uz sve silne trofeje, stekao slavu i višemilonsko bogatstvo. Međutim, Michael Jordan je nemjerljivo više novca zaradio nakon okončanja igračke karijere.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Zaradio je nekoliko milijardi i time samo dokazao dvije stvari. Prvo - njegovo ime koje je vremenom preraslo u, kako bi se na engleskom reklo "brand", jedan je od najprestižnijih u svijetu sporta. Drugo - MJ se iskazao i kao sposoban, mudar poduzetnik jednako kakav je bio s loptom u ruci.

Upravo je famozni Jordan Brand ono od čega ima najviše prihoda, a baš mu je to u konačnici omogućilo da 2010. kupi većinski paket dionica Charlotte Hornetsa. Platio je to prije 13 godina oko 275 miliona dolara (487.77 miliona KM).

Michael Jordan dobio odobrenje za prodaju NBA kluba, posao vrijedan tri milijarde dolara

Michael Jordan dobio odobrenje za prodaju NBA kluba, posao vrijedan tri milijarde dolara

Sada je, tačnije u četvrtak, 3. augusta, prodao svoj većinski dio vlasništva nad Hornetsima koji su u međuvremenu ukupno narasli na vrijednost tri milijarde dolara (oko 5.3 milijarde KM)!

Michael Jordan je prodajom svojeg dijela zaradio 2.25 milijardi dolara (oko 3.9 milijardi KM)! "Svaka čast. To se zove posao"- komplimenti i na podatku da je u rasponu od 13 godina, klub iz Charlottea doveo do takvog nivoa vrijednosti.

Opet, Michael Jordan je zadržao manjinski udio u klubu. Tokom 13-godišnjeg vlasništva odnosno upravljanja Charlotte Hornetsima, Michael Jordan ili Hornetsi nisu uspjeli osvojiti naslov, ali u tih 13 ljeta su donesene neke dobre odluke.

Možda je jedna od najvažnijih odluka koju je Michael Jordan donio kao vlasnik Hornetsa bio draft LaMelo Balla. Najmlađi od braće Ball definitivno je najnadareniji, a Jordan je dobio ugovor na draftu.

Evo koliko Nikola Jokić zarađuje na konjima. Sami procijenite da li se isplati...

Evo koliko Nikola Jokić zarađuje na konjima. Sami procijenite da li se isplati...

Također, legendarna zvijezda Chicago Bullsa uspjela je pozicionirati tim kao jedan od najvećih svjetskih brendova. Trenutno časopis Forbes procjenjuje da se Charlotte Hornetsi vrijede 1,7 milijardi dolara (oko 3 milijarde KM). Ovo je povećanje od čak 1.3 milijarde dolara (oko 2.3 milijarde KM), otkako je Michael Jordan kupio momčad 2010.

Jordanovo donošenje odluke odricanja od vlasništva, pokazuje i koliko sad tek bogatstvo ima. Američki mediji navode da se ukupna neto vrijednost Michaela Jordana preko noći povećala s dvije na pet milijardi dolara (s 3.54 na 8.86 milijardi KM ).

Velika tragedija: Brat košarkaške zvijezde Dwayna Bacona ubijen na zabavi

Velika tragedija: Brat košarkaške zvijezde Dwayna Bacona ubijen na zabavi

Najbolji košarkaš svih vremena u potpunosti odudara od mnogih sportskih zvijezda. Nije "bacio" novac već ga je samo dodatno povećao različitim ulaganjima.

Njegova saradnja s kompanijom Nike i brojne reklame, tek su mali dio cijele priče. Jordan je ušao i u biznis s automobilima, te je suvlasnik automobilske kompanije u SAD koja zastupa Nissan. U New Yorku je jedno vrijeme imao luksuzni restoran, većinski je ulagač u jedno golfersko igralište na Floridi, a zadnje tri godine je i savjetnik, ali i ulagač u jednu veliku kuću sportskih kladionica, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije