LeBron James postao najbolji strijelac NBA svih vremena

1
Radiosarajevo.ba
LeBron James postao najbolji strijelac NBA svih vremena
Foto: EPA - EFE / LeBron James

LeBron James postao je najbolji strijelac NBA lige svih vremena. Košarkaški genijalac rođen u Akronu (Ohio) 30. decembra 1984. godine, u blistavoj karijeri započetoj u sezoni 2003/04 porušio je mnoge rekorde, a sad i ovaj za koji se mislilo da nikad neće biti srušen.

Košem ubačenim u trećoj četvrtini susreta protiv Oklahoma City Thundera prestigao je učinak Kareem-Abdul Jabbara, koji je NBA karijeru završio 1989. godine s ubačenih 38.387 koševa. U utakmici mu je trebalo 36 poena da sruši rekord Abdul-Jabbara.

Svoj prvi koš u karijeri u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta James je ubacio prije 20 godina u Sakramentu, u ACRO Areni koja više ne postoji, tada jedva punoljetan. Tog 29. oktobra 2003., u četvrtoj minuti utakmice protiv Kingsa, tadašnji rookie Cleveland Cavaliersa ubacio je svoje prve poene. Pokušao ga je zaustaviti Brad Miller.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

LeBron James potpisao rekordan ugovor sa Lakersima: Zarađivat će pravo bogatstvo i igrati sa sinom

LeBron James potpisao rekordan ugovor sa Lakersima: Zarađivat će pravo bogatstvo i igrati sa sinom

Samo je jednom u karijeri, u sezoni 2007/08 bio najbolji strijelac lige. Prosječno je ubacivao 30 koševa, sanjajući tada NBA prsten. Dosanjat će ga nekoliko sezona kasnije u dresu Miami Heata, 2011/12, a onda odmah sljedeće godine uzeti i drugi.

Do trećeg je stigao u sezoni 2015/16 vrativši se godinu ranije u svoj Cleveland i ispunivši tako svoju veliku želju. Na putu do Jabbarovog rekorda po broju poena, uspio je osvojiti još jednog. Četvrti je stigao baš s Los Angeles Lakersima 2020. godine, a tri godine kasnije u istom dresu ponovno je ispisao povijest.

U trećoj četvrtini utakmice stigao je do rekorda ovim ubačajem. Kareem Abdul-Jabbar ustao je među prvima i zapljeskao mu.

Legenda NBA lige: "LeBron James je daleko bolji igrač od Michaela Jordana"

Legenda NBA lige: "LeBron James je daleko bolji igrač od Michaela Jordana"

Koliko god je rušenje Kareemova rekorda najveće moguće postignuće u košarci, izgledno je da će mu ostati posljednje u karijeri. Bit će tu još All-Star utakmica, još rekorda i 'rekorda', pogotovo kad zagazi u godine u kojima nitko prije njega nije igrao. No hoće li to biti dovoljno da ga svijet konačno prihvati kao najvećeg svih vremena? Vjerovatno ne.

S pravom ili ne, za većinu će Michael Jordan ostati GOAT (najveći svih vremena), bez obzira na sve što James napravi. Čak i ako osvoji još dva prstena i izjednači se s Gospodinom Zrakom, uvijek će ga proganjati šest izgubljenih finala jer je po iskrivljenoj logici Jordanovih pristaša bolje ni ne doći u finale nego izgubiti o njemu, prenosi SC Sport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije