Krov „Mejdana“ krasi fotografija prvakinja Evrope iz 1989. godine

Fena
Krov „Mejdana“ krasi fotografija prvakinja Evrope iz 1989. godine

Na današnji dan 1989. godine košarkašice Jedinstva Aide iz Tuzle osvojile su naslov prvakinja Evrope i to je jedina klupska titula u ženskoj konkurenciji osvojena u povijesti bh. sporta. 

Tog dana u Firenci su Tuzlanke, pod vodstvom trenera Mihajla Vukovića, predvođene Razijom Mujanović i kapitenom Marom Lakić, priredile malo sportsko čudo, pobijedivši aktuelne prvakinje Evrope, ekipu Primigi iz Vicenze rezultatom 74:70. Pošle su na put u Italiju kao autsajder velikog finala, a vratile su se kao šampionke kojima se poklonila sportska Evropa.

U povodu 30-godišnjice osvajanja naslova prvakinja Starog kontinenta, na krovu Sportskog centra "Mejdan" u Tuzli danas je otkrivena velika fotografija šampionske ekipe iz Firence, s trenerima Vukovićem i njegovim pomoćnikom Zdravkom Dugonjićem.

"Ovo je jedina fotografija koju smo uspjele napraviti u Italiji, jer u trenucima velikog slavlja nikome nije palo na pamet da obilježimo trijumf zajedničkom fotografijom za velikim peharom. Stoga smo ovu jedinu fotografiju odlučili postaviti na „Mejdan“, da podsjeća građane na ovaj veliki uspjeh. Time, ujedno, počinjemo realizaciju programa obilježavanja ovog velikog datuma za tuzlanski i bh. sport" izjavila je Mara Lakić - Brčaninović, sudionica velikog finala, a danas direktorica Jedinstva Piemonte, kluba koji baštini tradicije nekadašnjih prvakinja Evrope.

Prisjećajući se utakmice u Firenci, Lakić - Brčaninović je rekla da su i poslije 30 godina snažne i lijepe uspomene na trenutke u kojoj su Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji donijele ogromnu radost i vrijedan trofej. 

" Teško je objasniti osjećaj i ljepotu trenutka nakon osvajanja titule. Svi su nas uoči finala prežalili, ali ne i naši vjerni navijači koji su nas pratili tokom cijele karijere, a posebno tada u Firenci. Vjerovali su u nas i titula je bila nagrada za njih i sve nas. Žao mi je što nemamo zajedničku fotografiju s peharom, ali imamo sjećanja, a ona su možda i ljepša od bilo kakve slike" naglasila je bivša košarkašica i reprezentativka. 

Glavna proslava jubileja, kazala je Lakić - Brčaninović, planirana je za juni, kada će se okupiti sve bivše košarkašice, treneri i članovi uprave. Planirano je i odigravanje revijalne utakmice Jedinstva Piemonte i reprezentacije BiH, što bi, kaže sagovornica, trebao biti podstrek za razvoj ženske košarke u BiH.

Zbog spriječenosti, danas nije bilo trofejnog trenera Mihajla Vukovića, ali je došao njegov pomoćnik Zdravko Dugonjić, koji je nekoliko godina i samostalno vodio košarkašice Jedinstva Aide.

Od igračica iz vremena osvajanja naslova prvakinja, osim Mare Lakić - Brčaninović, na slavlje u Tuzlu došla je iz Bijeljine jedino Dragana Jeftić, dok su ostale spriječene, ali će sve doći na glavnu proslavu ovog ljeta. Došlo je više igračica starije generacije, te kompletna sadašnja ekipa Jedinstva Piemonte.

Svečanosti u Tuzli prisustvovali su i predstavnici kantonalne i gradske vlasti, RSD "Sloboda", te nekolicina članova uprave Jedinstva Aide iz vremena najvećih uspjeha kluba. Druženje je nastavljeno u Press klubu SC „Mejdan“ gdje je još jednom prikazan snimak legendarne utakmice Jedinstvo Aida - Primigi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije