Kreirana Druga ABA liga, Bosna Royal i Zrinjski će predstavljati BiH

Radiosarajevo.ba
Kreirana Druga ABA liga, Bosna Royal i Zrinjski će predstavljati BiH
Radiosarajevo.ba / Košarkaši sarajevske Bosne iz neke od ranijih sezona
Zbog velikog interesovanja brojnih klubova iz regiona, vodstvo ABA lige odlučilo je pokrenuti niz ozbiljnih projekata, kojima će razvijati regionalnu košarku, kao što je pokretanje Druge ABA lige.

Riječ je o projektu koji će, pored originalne inače lige, u regionalnu ABA ligu uvrstiti još mnogo klubova, među kojima su Bosna Royal Jelly i Zrinjski kao predstavnici BiH.

Takmičenje u drugoj diviziji ABA lige počet će već ove sezone, a učesnici će biti birani na osnovu nacionalnih takmičenja, prema prijavama koje su klubovi do sada podnijeli. Pored bh. predstavnika, direktno će u ovo takmičenje biti uključeni još i Krka, Rogaška, Split, Dynamic, Borac Čačak, Teodo, Lovćen i Ohrid.

No, pored ovih klubova još dvije ekipe imat će priliku da učestvuju u drugoj diviziji ABA lige, a bit će određeni prema kvalifikacionim turnirima. Tačnije, za ekipe iz BiH bit će održan predkvalifikacioni turnir od tri učesnika, nakon čega će se najbolji pridružiti drugim regionalnim predstavnicima u kvalifikacionom turniru. 

To će biti i svojevrsno kvalifikaciono finale, nakon čega će dva najbolja kluba biti uvrštena u drugu diviziju ABA lige.

Pored toga, vodstvo lige odlučilo je da će najbolji učesnik druge divizije napredovati u originalnu inačicu ABA lige, te će se praktično klubovi boriti za plasman među najbolje u regiji.

Također, ABA liga uvodi i Superkup, za najbolje učesnike prošlosezonskog ligaškog izdanja, te omladinsko izdanje lige za juniorske klubove iz regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije