Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila veliko pojačanje

A. S.
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila veliko pojačanje
Twitter / Košarkaški savez BiH našao zamjenu Renfroa: Novi Amerikanac među Zmajevima

Sjajni američki košarkaš John Roberson dobio je državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Košarkaškog saveza BiH. 

"Sada je na nama da brzo zavrpšimo papirilogiju. Moramo biti brzi i u budućnosti će Roberson moći nastupati za košarkašku reprezentaciju naše države", dodao je za Radiosarajevo.ba Amer Čolan,  generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH. 

Sjajni američki playmaker još ljetos je izrazio želju da nastupa za Zmajeve, nakon poziva selektora Vedrana Bosnića, koji ga je svojevremeno trenirao u Švedskoj.

Roberson je i nekoliko dana boravio u našoj zemlji, trenirajući sa ostalim bh. reprezentativcima koji su se pripremali za turnir u Kini.

Riječ je o izvrsnom igraču, koji je osim u američkoj NCAA ligi (kao član Texas Techa) nastupao u Sloveniji (Laško), Švicarskoj (Monthey), Švedskoj (Sodertalje Kings), Mađarskoj (Ateromu), Francuskoj (Chalon, ASVEL) i Rusiji (Enisey).

Rekorder je Europa Cupa po broju postignutih poena u jednoj utakmici (39), a trenutno je član australske ekipe South East Melbourne Phoenix.

Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH, na druženju s novinarima - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Amer Čolan

Dokumentacija je kompletirana još u novembru, kada je uredno i predat Robersonov zahtjev za dobijanje bh. državljanstva. 

Odluku po ovom pitanju donijelo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine,

Podsjećamo, prve utakmice ove godine reprezentacija BiH igra već narednog mjeseca, protiv Latvije u gostima (21. februara) te Grčke kod kuće (24. februara, Tuzla). 

"Teško je sada kazati da li će Roberson igrati za BiH u ove dvije utakmice. Ako bi sutra dobio pasoš BiH, možda bi i mogao. No, to je još daleko", dodao je Čolan za Radiosarajevo.ba.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije