Vijeće ministara BiH odlučuje da li će Roberson igrati za Zmajeve

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH odlučuje da li će Roberson igrati za Zmajeve
Twitter / Košarkaški savez BiH našao zamjenu Renfroa: Novi Amerikanac među Zmajevima

Amerikanac John Roberson trebao bi u predstojećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo nastupati u dresu košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Akcent je na glagolu – trebao.

Sjajni američki playmaker još ljetos je izrazio želju da nastupa za Zmajeve, nakon poziva selektora Vedrana Bosnića, koji ga je svojevremeno trenirao u Švedskoj.

Čak je i nekoliko dana boravio u našoj zemlji, trenirajući sa ostalim bh. reprezentativcima koji su se pripremali za turnir u Kini.

Riječ je o izvrsnom igraču, koji je osim u američkoj NCAA ligi (kao član Texas Techa) nastupao u Sloveniji (Laško), Švicarskoj (Monthey), Švedskoj (Sodertalje Kings), Mađarskoj (Ateromu), Francuskoj (Chalon, ASVEL) i Rusiji (Enisey).

Rekorder je Europa Cupa po broju postignutih poena u jednoj utakmici (39), a trenutno je član australske ekipe South East Melbourne Phoenix.

U Košarkaškom savezu BiH promptno su reagirali i upustili se u bitku sa papirologijom kako bi Roberson dobio status naturalizovanog stranca i zaigrao za našu najbolju selekciju.

Dokumentacija je kompletirana još u novembru, kada je uredno i predat Robersonov zahtjev za dobijanje bh. državljanstva. I tu je, pogađate, zapelo.

Odluku po ovom pitanju donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali kako se usljed političke krize sjednice ovog tijela baš i nisu redovno održavale, Robersonov slučaj stavljen je na stand-by, piše SCSport.

Ukoliko se dogodi da ni na narednom skupu državnih ministara ne bude rasprave o dodjeli državljanstva američkom košarkašu, Zmajevi bi mogli ostati bez velikog pojačanja na početku kvalifikacija za Eurobasket 2021.

Podsjećamo, prve utakmice ove godine reprezentacija BiH igra već narednog mjeseca, protiv Latvije u gostima (21. februara) te Grčke kod kuće (24. februara).

Do kraja naredne sedmice KSBiH bi trebao u FIBA-u poslati spisak igrača koji će konkurisati za te mečeve.

Sa ili bez Robersona – odluka je na Vijeću ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije