Ko je Jones doveo među Zmajice? Dvije osobe su zaslužne

1
A.L.
Ko je Jones doveo među Zmajice? Dvije osobe su zaslužne
Foto: FIBA / Fenomenalna Jones uništila snove Hrvatske

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine briljira na ovogodišnjem Eurobasketu, a ponajviše na tome možemo zahvaliti sjajnom centru s Bahama Janquel Jones.

Posljednjih dana 198 centimetara visoka košarkašica privukla je veliku pažnju, kako bh., tako i evropske košarkaške javnosti. To nije slučajno obzirom da Jones igra nevjerovatan turnir, a jučer je oborila i rekord Eurobasketa kada je u pitanju broj skokova na jednom meču - 24.

Javnost želi znati što više informacija o njoj, a jedna od zanimljivijih mogla bi biti priča o tome ko ju je doveo da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Jonquel Jones - undefined

Foto: FIBA: Jonquel Jones

Kao što većina vas vjerovatno već zna, Košarkaški savez BiH ima skauting službu koja prati brojne košarkašice i sastavlja užu listu onih koje bi u budućnosti mogle postati dio našeg državnog tima, odnosno postati naturalizovana košarkašica.

Mnogi su već zaboravili da je, uz Janquel Jones, ‘naturaliziranu poziciju’ prethodnih mjeseci pokrivala i Courtney Hurt. Amerikanka je odigrala fantastično februarske kvalifikacione utakmice, a ranije je bila dio našeg tima i u nekim prijateljskim susretima. Ona ima bh. pasoš još od početka 2018. godine, ali nije mogla nastupati jedno vrijeme zbog teške povrede koljena.

Kada se oporavila, u državnom timu ju je već zamijenila Jones. A, kako je došlo do saradnje?

Najzaslužniji za to su Goran Lojo i generalna menadžerica bh. saveza Razija Mujanović. Njih dvoje su obavili niz razgovora s Jones koja je pristala igrati za naš državni tim. Već nakon prvih utakmica ostala je oduševljena podrškom navijača i često je isticala kako za BiH igra sa zadovoljstvom.

Jonquel Jones - undefined

Foto: FIBA: Jonquel Jones

Zanimljivo da je njen pristanak igranja za BiH izazvao dosta pažnje na rodnim Bahamima. Lokalni mediji su ‘razapeli’ bahamske vlasti uz nadu da će u budućnosti voditi više računa o vrhunskim sportistima. Tada su ‘opleli’ i po Jones kazavši kako je odluku donijela vođena željom za stabilnijom finansijskom situacijom u budućnosti.

Inače, Jones godinama važi za jednu od najboljih košarkašica svijeta. 2017. I 2019. godine bila je učesnica na All Star mečevima. Istih godina birana je i u drugu najbolju petorku WNBA lige. 2017. godine dobila je nagradu za košarkašicu koja je najviše napredovala u najjačoj ligi svijeta.

Nju i ostale Zmajice za dva dana očekuje vrlo važan susret protiv Švedske u Valenciji. Pobjednik meča igrat će na Mundobasketu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije