Djevojka koja oduševljava u dresu BiH: Ko je Jonquel Jones?

0
Radiosarajevo.ba
Djevojka koja oduševljava u dresu BiH: Ko je Jonquel Jones?
Foto: FIBA / Jonquel Jones

Jonquel Jones nova je zvijezda bh. košarke.

No, ko je ratnica u dresu s brojem 35 o kojoj danas bruji košarkaški svijet?

Jonquel Jones rođena je 5. januara 1994. na Bahamima - državljanstvo BiH dobila je 2019. godine. 

Pokriva pozicije visokog krila i centra, a u sezoni 2018/2019 bila je izabrana za najbolju šestu igračicu u WNBA ligi.

Za sada ima fantastičnu karijeru. Izabrana je kao šesti pik WNBA drafta 2016. godine i članica je ekipe Connecticut Sun.

Čak dva puta je bh. košarkašica igrala na WNBA All Staru, a 2017. godine je proglašena za igračicu koja je najviše napredovala.

Nisu samo to nagrade koje je pokupila u najkvalitetnijoj ligi svijeta. Dva puta je birana u drugi tim WNBA lige, izabrana je prošle godine za najbolju šestu igračicu, dok je proteklu sezonu završila kao najbolja skakačica, najbolja blokerka i uvrštena je u najbolji defanzivni tim.

Kada je pauza u WNBA ligi Jones nastupa van SAD-a.

Igrala je u Južnoj Koreji i Kini, a sa južnokorejskom ekipom Asan Woori Bank je osvojila naslov prvaka ove zemlje. Trenutno je članica ruskog Ekaterinburga i zaista je njeno angažovanje pravi potez kojeg je napravio selektor Goran Lojo.

Jones je Zmajice vodila do pobjede protiv Rusije, kada su košarkašice BiH u Orenburgu ostvarile herojsku pobjedu nad favorizovanom Rusijom u 1. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Jones je tada ubacila 29 poena i uhvatila 16 skokova. Ona je pogodila i presudnu trojku 15 sekundi prije kraja, te je sasvim zasluženo od strane FIBA-e prvo uvrštena, a kasnije proglašena MVP igračicom prvog kola.

Na Twitteru trenutno "gori" njeno ime, a mi ne sumnjamo da ćemo od nje vidjeti još dosta dobrih partija u dresu BiH!

Uostalom, pogledate li statistiku za nju, na ovom europskom prvenstvu po učinku je na drugom mjestu kada je riječ o igračicama koje igraju na poziciji na kojoj i ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije