Kako je 'Kinđe' pokorio 'Blaugranu' u majstorici španskog prvenstva 1982. (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kako je 'Kinđe' pokorio 'Blaugranu' u majstorici španskog prvenstva 1982. (FOTO+VIDEO)

Špansko košarkaško prvenstvo u sezoni 1981/82. bilo je vjerovatno jedno od najuzbudljivijih u historiji ACB lige. Sezonu ranije Barcelona je osvojila prvu titulu nakon 22 godine pauze, dok je Real Madrid šampionat okončao tek na trećem mjestu, gledajući u leđa i drugoplasiranom Juventudu. 

Zato je u pauzi između dvije sezone Real osvježio ekipu dovođenjem dva velika pojačanja – iz madridskog Estudiantesa došao je talentirani Fernando Martín, a iz sarajevske Bosne jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša Mirza Delibašić. 

Popularni Kinđe i Martín priključili su se starosjediocima kraljevskog kluba (Corbalán, Rullán, Brabender, Llorente, Romay, Iturriaga, "Indio" Díaz, Hernangómez...) koje je sa klupe predvodio Lolo Sainz. 

Ni branilac naslova Barcelona nije sjedila skrštenih ruku: Šampionskoj ekipi (San Epifanio, Nacho Solozábal, Ansa, Joan Creus, Fernández, De la Cruz, Sibilio, Flores, Tarín...) priključio se kanadski krilni centar Lars Hansen koji je u Blaugranu stigao kao najbolji strijelac španskog prvenstva u dresu prosječnog OAR Ferrola.

Bilo je jasno da šampiona treba tražiti između Barce i Reala. No, već u 3. kolu kraljevski klub upisao poraz u Badaloni, ali ne od poznatog Juventuda već te sezone izvrsnog CB Cotonifica (završili šampionat na trećem mjestu) rezultatom 92:103. 

Za to vrijeme Barcelona je suvereno dobijala utakmice sve do posljednjeg kola prvog dijela prvenstva, kada je u derbiju u madridskom Sportskom paviljonu, Real, najviše zahvaljujući Kinđetu, pobijedio velikog rivala 95:93 i izjednačio se s njim na vrhu tabele. 

I nastavak šampionata protekao je u potpunoj dominaciji Reala i Barce koji su dobili sve utakmice u drugom dijelu prvenstva.

Ostalo je da posljednje kolo riješi pitanje prvaka: Barcelona protiv Real Madrida, majstorica dva tima koja su u prethodnih 25 kola zabilježila po 24 pobjede i samo jedan poraz. Zbog domaćeg terena Barcelona je bila favorit. 

Za razliku od većine igrača Reala koji su se bojali naelektrisane atmosfere, Mirza je bio hladan kao špricer. 

"Pustite meni da organizujem igru. Obožavam ovako bitne utakmice", prisjećao se Kinđetovih riječi uoči velike utakmice saigrač López Iturriaga.

Iako je te sezone bio totalno u službi tima, Delibašić je bio najbolji strijelac Reala sa 659 poena ili 25,3 po utakmici.

Te subote 17. aprila u zaglušujućoj buci Blaugrane, Delibašić je svoju smirenost prenio i na saigrače. Iturriaga je odigrao životnu utakmicu, odlični su bili i Brabender, Rullán, 19-godišnji Martín, Corbalán... 

Ali, sve konce utakmice u svojim rukama držao je Mirza Delibašić koji je vodio, asistirao, pogađao za veliku pobjedu Reala. Kraj, Barca-Real 93:102, titula ide u Madrid! 

Ostat će zabilježeno da je u vjerovatno najvećem košarkaškom 'El Clásicu' Kinđe bio najbolji igrač i strijelac utakmice sa 28 poena. 

Preostale poene za Real postigli su Corbalán (8), Iturriaga (23), Martín (14), Rullán (10), Brabender (19), dok su na suprotnoj strani pogađali Solozábal (2), San Epifanio (20), Sibilio (24), De la Cruz (11), Hansen (7), Flores (13), Ansa (12) i Creus (4). 

Među navijačima Reala ova pobjeda i titula ima kultni status, baš kao što se prva asocijacija na dvije sezone Mirze Delibašića u kraljevskom klubu veže za subotu 17. aprila, dan kada je Kinđe pokorio Blaugranu. 

Više slika pogledajte u galeriji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije