Jordanov dres prodan za preko milion dolara

1
Radiosarajevo.ba
Jordanov dres prodan za preko milion dolara
Twitter / Michael Jordan Sjeverna Karolina

Univerzitetski dres Michaela Jordana koji je najbolji košarkaš u istoriji nosio na naslovnici Sporting News magazina je prodan za 1.38 miliona dolara na aukciji kuće Heritage Auctions...

Michael Jordan i dalje uživa veliku popularnost, što je dokazala aukcija kuće Heritage Auctions na kojoj je njegov dres iz studentskih dana kojeg je nosio na naslovnici Sporting News-a u martu 1983. godine prodan za 1.38 miliona dolara, odnosno 1.134.531 eura. Ovo je najveći iznos za koji je prodan bilo koji dio odjeće iz takmičarske karijere Air Jordana, javlja sports.yahoo.com.

Radi se o dresu Univerziteta Sjeverne Karoline, svijetloplave boje s bijelim obrubom s brojem 23 i natpisom Jordan iz 1983. godine kada je Jordan osvojio naslov najboljeg igrača u sjevernoameričkom univerzitetskom prvenstvu NCAA.

Časopis Sporting News ga je proglasio NCAA igračem godine, a Jordan je nosio majicu na naslovnici časopisa u martu 1983. godine. Dres je prvi put prodan na aukciji 1999. godine za 63.500 dolara.

Ovaj nevjerojatni iznos od 1.38 miliona dolara dres je prikupio u sklopu aukcije Heritage Spring Sports Catalogue na kojoj su još prodavani i tene Nike Dream Team Scottieja Pippena, kaciga Michigan Wolverines te šahovski sto iz 1972. godine koji su Bobby Fischer i Boris Spaski koristili u poznatom šahovskom meču u jeku hladnog rata između SAD-a i Rusije.

Međutim, ovaj Jordanov dres nije najskuplji dres prodan na aukciji. Tu čast još uvijek ima dres Babea Rutha, legendarnog igrača New York Yankeesa, koji je prodan 2019. za 5.64 miliona dolara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije