Luka Garza za Radiosarajevo.ba: 'Bosna i Hercegovina je bila vrijedna čekanja'

1
N. Žunić
Luka Garza za Radiosarajevo.ba: 'Bosna i Hercegovina je bila vrijedna čekanja'
Foto: FIBA / Luka Garza

Na pretkvalifikacionom turniru za Olimpijske igre za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine prvi put je zaigrao Luka Garza. 

Garza je godinama govorio kako želi igrati za Zmajeve, a prvi put je to otkrio još u septembru 2020. godine, na podcastu u kojem je gostovao zajedno sa svojim ocem Frankom Garzom. Inače, Luka Garza je s Bosnom i Hercegovinom povezan preko svoje majke Šejle, koja je također igrala profesionalnu košarku. 

Interesantno je isto da je rođak od najnovijeg Zmaja Amar Alibegović, koji je također, tik pred turnir u Poljskoj, dobio papire i nije više igrao kao stranac za našu reprezentaciju. 

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je razgovarala s Lukom Garzom o njegovoj karijeri, vremenu u NBA ligi, na univerzitetu Iowa, ali naravno najviše o pretkvalifikacionom turniru gdje je prvi put obukao najdraži dres. 

Za početak, igrač Minnesota Timberwolvesa nam je otkrio kakav je bio osjećaj zaigrati za nacionalnu selekciju nakon tri godine procesa dobijanja papira. 

Luka Garza tokom intervjua za Radiosarajevo.ba
Foto: Screenshot: Luka Garza tokom intervjua za Radiosarajevo.ba

"Bilo je vrijedno svega, tog čekanja, jer je to nešto što sam sanjao od malih nogu. Sanjao sam šansu da igram sa svojim rođakom Amarom (Alibegovićem). Naravno, njegov status je promijenjen ovo ljeto pa je sve ispalo savršeno. Ovo je bilo savršeno ljeto za doći i da se sve postavi da možemo igrati zajedno i da napokon mogu obući taj dres. Sve je bilo sjajno, cijela porodica me bodrila kroz cijeli proces i kroz cijeli turnir. Bilo je zabavno i jedva čekam da budem dio ovog tima u narednim godinama", odgovorio je naš najnoviji reprezentativac. 

Podrške za Garzu, ali i za ostale Zmajeve, nije manjkalo. Opisao nam je i kako je on vidio količinu podrške koju je narod u Bosni i Hercegovini dao svojim najboljim košarkašima. 

"To je bila jedna od najvećih stvari koju sam primijetio. Nisam znao šta da očekujem kad sam došao, a dočekala me nevjerovatna količina podrške, posebno kada smo tek došli. Samo hodajući gradom, upoznavajući ljude i slušajući koliko su oduševljeni timom. Naravno, kad smo počeli igrati podrška je bila još i veća. Dobijali smo divne poruke, one su nas stvarno inspirisale da idemo dalje na turniru.

Nismo uspjeli osvojiti turnir, ali za mene je bilo nevjerovatno vidjeti koliko smo dobili podrške od navijača. To samo pokazuje koliko su vezani za ono što radimo i što pokušavamo raditi. Zbog toga je sve vrijedilo i inspiriše nas da nastavimo dalje", rekao je Garza za portal Radiosarajevo.ba

Pozvali su ga iz SAD-a da igra za njihovu nacionalnu vrstu, ali Luka Garza nije imao dileme - samo je želio Bosnu i Hercegovinu. 

Luka Garza
Foto: FIBA: Luka Garza

"To je ispunjenje sna za mene", rekao je košarkaš, pa obrazložio zašto: "Kad smo bili u Sarajevu, imao sam priliku vidjeti svoju nanu, vidio sam cijelu porodicu. Isto tako, provoditi vrijeme i ići na treninge sa svojim rođakom je bilo nadnaravno. O ovome sam razmišljao dugo i mislim da je sve vrijedilo kada sam vidio koliko je moja porodica vidjela mene i mog rođaka kako igramo zajedno. Zbog toga sam shvatio zašto sam ovo ovoliko želio. Kao što sam rekao, uvjerilo me da ću doći i iskoristiti svaku priliku koju imam da se borim za zastavu."

Van nastupa za naš nacionalni tim, karijera Luke Garze je za mnoge navijače u BiH bila enigma. Pričao je za portal Radiosarajevo.ba i o svom iskustvu na koledžu Iowa. 

"Promijenilo mi je život. Kad sam došao na Iowu, bio sam podcijenjeni regrut. Mnogo škola me je zvalo, ali niko nije očekivao da ću otići u NBA. Zato sam ostao četiri godine. Trebalo mi je vremena da se razvijem i svake godine sam bio bolji. Stavio sam se u poziciju nakon četiri godine da budem izabran na NBA draftu. Tu sam gdje jesam zbog Univerziteta Iowa i zbog Frana McCafferya (trener na Iowi, op.a.), te zbog načina na koji su me razvili i dali mi samopouzdanje tako što su me pustili da igram i da pokažem šta znam. Bile su nezaboravne četiri godine, mnogo su me naučili i pomogli mi da se pripremim za NBA ligu i za turnire kao što je ovaj u Poljskoj. Zahvalan sam im", rekao je Luka Garza. 

Na NBA Draftu 2021. godine, našeg košarkaša biraju Detroit Pistonsi s 52. izborom. Govorio je i o tranziciji s univerziteta na profesionalnu košarku. 

"Svi pričaju o tranziciji u profesionalce prije nego što je urade. Kada je uradite, shvatite šta je potrebno da igrate na NBA nivou i kakav je to osjećaj. Kada to osjetite, ništa se ne približava tome. To je NBA liga. Biti u poziciji da igrate svaku noć s najboljim igračima na svijetu, sa momcima koje ste gledali dok ste odrastali je nevjerovatno. Svaku noć se štipate jer imate osjećaj da je san.

Luka Garza tokom intervjua za Radiosarajevo.ba
Foto: Screenshot: Luka Garza tokom intervjua za Radiosarajevo.ba

Dobiti šansu da se takmičite na tom nivou je nevjerovatno, posebno za mene. Od prvog dana moj mentalitet je uvijek isti, uvijek sam morao dokazivati da zaslužujem da budem tu, sve od malih nogu. To je još moj mentalitet, čak i u NBA ligi. Moram dokazivati da sam NBA igrač i da zaslužujem biti na parketu", odgovorio je naš najnoviji Zmaj

U Pistonsima, nažalost, nije išlo. Ubrzo je tražio novi tim, a svoj dom našao je u Minnesota Timberwovlesima, gdje je potpisao i novi ugovor. Pričao nam je o razlikama među ove dvije franšize.

"Mislim da se bolje uklapam u Minnesotu. U NBA ligi je sve oko tog uklapanja i do tajminga, posebno s različitim organizacijama. Mislim da način na koji ja igram se jednostavno bolje uklapa u sistem trenera Fincha. Ono što ja donosim kao igrač se uklapa savršeno u kulturu koju generalni menadžer Tim Connelly gradi u Minnesota Timberwolvesima. Za mene se sve uklopilo bolje i jako sam sretan u Minnesoti.

Sada ulazim u drugu godinu u ovom timu. Mislim da me trener stavio u odličnu poziciju prethodne sezone da bi imao uticaj na tim, posebno kada se povrijedio Karl Anthony Towns i bilo je više mogućnosti za mene da igram. Naravno, radujem se što ću isto moći raditi ove sezone", rekao je Garza. 

Parket i svlačionicu dijeli s dva nevjerovatna igrača. Rudy Gobert i Karl Anthony Towns su među najboljim visokim igračima u ligi, a Luka Garza je za naš portal govorio i o tome koliko mu znače njih dvojica, u smislu napretka u karijeri. 

Luka Garza, Džanan Musa i Jusuf Nurkić
Foto: FIBA: Luka Garza, Džanan Musa i Jusuf Nurkić

"Zato što su visoki igrači, bili su mi jako bitni kao mentori, obojica. Prije nego što sam došao u BiH, bio sam s Gobertom u Parizu gdje smo provodili vrijeme trenirajući. On je bio mentor na taj način za mene, trenirali smo zajedno i davao mi je savjete. Isto je i s Karlom, posebno na početku sezone i tokom trening kampa. Ja sam jako sretan što imam jednog od najboljih defanzivnih centara i jednog od najboljih ofanzivnih centara u NBA ligi, imam 'najbolje od oba svijeta' za mentore.

Posebno se to odnosi na Karla, imajući u vidu kakav šut on ima, to je nešto što i ja mogu da radim, i nešto što mogu da naučim dodatno od njega. S Rudy Gobertom, njegova prisutnost na defanzivnom dijelu terena je nešto što mogu naučiti, ipak je bio trostruki NBA defanzivac godine. Ne postoje dva bolja visoka igrača za mentore, posebno u jednom timu. Nalazim se u odličnoj poziciji, ali na meni je da to iskoristim. Moram koristiti vrijeme s njima da naučim što više, moram biti 'spužva' i pokušati uzeti što više znanja što mogu", priča za portal Radiosarajevo.ba Luka Garza. 

Jusuf Nurkić već godinama uspješno igra za Portland Trail Blazerse. Garza nam je pričao o njihovom prijateljstvu, te podijelio jednu divnu gestu naše 'Bosanske zvijeri'. 

"Bilo je ljeto kada sam na Ljetnoj ligi igrao za Portland Trail Blazerse i bio sam tamo tokom trening kampa. U tom momentu, samo smo se vidjeli nekoliko puta 'u prolazu'. On se meni javio još dok sam bio na univerzitetu, kada sam pokazivao interes da igram za Bosnu i Hercegovinu. Bio je jedan od prvih koji mi se javio kada sam to rekao u intervjuu i pitao me u kojem stadiju je proces i da li mislim ozbiljno. Rekao sam mu da sam u procesu da završim svu papirologiju i on je stvarno bio velika podrška još dok sam bio na koledžu.

Kada sam došao u Portland zbog Ljetne lige, pozvao me u svoju kuću i upoznao sam mu porodicu. Bila je nevjerovatna gesta od njega i time je pokazao kakav je tip osobe, karaktera i lidera, imajući u vidu koliko je dugo bio u nacionalnom timu. Bilo je nevjerovatno dobiti šansu da igram s njim. Naravno, on je bio centar, ja 'četvorka', bila je to nova pozicija za mene, ali je bilo jako zabavno. Posebno s takvim igračem i talentom. Kad god možete igrati s odličnim igračima, uvijek je zabavno i to je bilo specijalno iskustvo za mene", odgovara Garza. 

Luka Garza i Jusuf Nurkić
Foto: FIBA: Luka Garza i Jusuf Nurkić

Još jedan igrač s NBA iskustvom u našem timu je Džanan Musa. Garza je i s njim razgovarao o NBA ligi, te je rekao ovo: 

"Džanan i ja imamo trenera koji je radio s obojicom. Jedan od asistenata u Wolvesima, Pablo Prigioni, bio je Džananov individualni trener u Brooklynu. Musa je prošao sve. Igrao je u razvojnoj ligi, u NBA ligi, a sada dominira Euroligom. Pričao mi je o svojim različitim iskustvima, kao i ja njemu. On je nevjerovatno talentovan igrač. Ima 24 godine a već toliko je profesionalac, stvarno je mnogo naučio tokom svoje karijere. On je specijalan talent. Obojica imamo 24 godine i igrat ćemo zajedno u nacionalnom timu dugo godina i to će definitivno biti jako zabavno."

Za kraj, naš najnoviji Zmaj je poslao poruku navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

"Sve što vam mogu reći je - hvala vam na nevjerovatnoj podršci kroz ovaj turnir. Volio bih da smo pobijedili u finalnoj utakmici protiv Poljske, ali ovo je tek početak. Ovo mi je prvi put da igram s nacionalnim timom, ali nije posljednji. Kao što sam rekao, iskoristit ću svaku priliku koju imam da dođem, igram i obučem taj dres. Jedva čekam da igram pred našim navijačima u Sarajevu, Tuzli, ili bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Jedan dan će se to desiti i bit će jako zabavno, uzbuđen sam zbog toga", rekao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Garza. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije