Danko Delibašić: Film o životu Mirze živi svoj festivalski život

0
A. S.
Danko Delibašić: Film o životu Mirze živi svoj festivalski život
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Danko Delibašić

Dokumentarni film "Shooting for Mirza", koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, a koji govori o životu Mirze Delibašića - najboljeg sportiste u istoriji Bosne i Hercegovine - živi svoj festivalski život 'punim plućima'.

U Španiji je selektovan od strane četiri festivala.

U oktobru i novembru ove godine bit će prikazan na filmskim festivalima u Valladolidu, Albaceteu, Gijonu i Bilbau.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

"Shooting for Mirza" će u Valladolidu biti prikazan 23. oktobra, a dan kasnije slijedi projekcija u Albaceteu, na kojoj će specijalni gost festivala biti akter filma i jedna od legendi Reala iz Madrida, bivši Mirzin saigrač, Juan Antonio Corbalan.

Bez sumnje, ovo dokumentarno ostvarenje će svoj festivalski put uspješno nastaviti internacionalno, ponosno i dostojanstveno šireći nevjerovatnu košarkašku i životnu storiju neprevaziđenog Kinđeta, evropskog, svjetskog i olimpijskog šampiona.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je sina legendarnog Kinđeta Danka Delibašića, koji nam je prenio svoje prve utiske.

Danko Delibašić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Danko Delibašić

"Veoma sam sretan zbog uspjeha filma. Živimo u periodu velikih restrikcija zbog pandemije COVID-19, tako da i pored toga film o Kinđetu živi. Mislim da smo, i pored toga što nismo bili u prilici organizirati kvalitetan Memorijal Mirza Delibašić, u ovoj 2021. smo završili film i našli idealan medij putem kojeg će se priča o Mirzi Delibašiću širiti kao što je rečeno", priča nam Danko Delibašić.

Mirzin sin za naš portal kaže da mu je veoma bitno da sjećanje na Kinđeta oživi.

"U decembru se otvara i spomenik Mirzi. Snimljen je i film koji će se prikazati u Španiji. Sretni smo što se prikazuje na Festivalu u Valladolidu, koji je jedan od najproznatijih i najstarijih filmskih festivala u Španiji. Nadam se da će film biti prikazan i u drugim zemljama svijeta", dodao je Danko Delibašić.

Za kraj 2021. godine u pripremi je i jedno iznenađenje.

"Ovo je strašno bitno meni kao Mirzinom sinu, ali i porodici, da smo uradili nešto toliko jezgrovito u evociranju uspomene na našeg Mirzu i da to obilazi planetu Zemlju. To nam je veoma važno. I vjerovatno ova 2021., i 20 godina kako Mirze nema, će biti zaokružena jednom lijepom informacijom u novembru. Neka to bude neka mala tajna, dok se ne realizira", kazao je Danko Delibašić, sin Mirze Delibašića za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije