Džanan Musa - svijetla strana medalje: Sprema se nešto spektakularno

A. S.
Džanan Musa - svijetla strana medalje: Sprema se nešto spektakularno
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Džanan Musa / Arhiva

Svjedoci smo zadnja dva dana da se u medijima u Bosni i Hercegovini digla hajka oko bh. reprezentativca i člana NBA ekipe Brooklyn Netsa, Džanana Muse.

Naime, pogrešno prenesena vijest o navodnoj slici na njegovom Instagram profilu dosta je izazvala polemike u bh. medijima.

Gledajući stvari s realne tačke, Džanan je objavio video, ne sliku, u kojem je snimao sebe u svlačionici i zatim svog timskog kolegu, koji je u jednom trenutku, na djelić sekunde, prekrio svoje lice spornim papirom i odmah spustio.

Dakle, Džanan uopće nije držao papir, niti mu je namjera bila da isti stavi u bilo koji kontekst na Instagram.

U roku od dvije minute ista snimka je izbrisana, te vjerovatno shvativši da je klupski kolega podigao papir, Džanan ili neko iz njegovog tima su smatrali to neprikladnim.

Strani mediji uopće nisu dali značaj ovom događaju, ali zašto u BiH jesu? Nekoliko je mogućih odgovora.

Džanan Musa  - undefined

Foto: Facebook: Džanan Musa

Ali, pitanje se postavlja zašto ne znamo sačuvati svoje sportiste, barem one koji su odbili biti dio drugih reprezentacija i koji su dali puno za bh. sport.

Poznato je koliko je Džanan puno dao za košarku u BiH i odbijao nastupe za druge države, te da nas je kadetska generacija dovela na svjetsku mapu ekipnog sporta.

O košarkaškim borbama i samim terenom možemo i trebamo da se bavimo, ali da omalovažavamo, s ljudske strane, sve njih koji su najbolje što ova zemlja nudi, ne bismo smjeli.

I onda se postavlja pitanje zašto imamo mnogobrojne otkaze u svim reprezentativnim selekcijama i da li možemo biti sigurni da će isti nakon sličnih situacija veoma rado doći i imati vjetar u leđa od svih nas.

Svima je jasno da Džanan vodi borbu sa prilagođavanjem na NBA stil igre i novine koje neminovno moraju biti dio njegovog arsenala. No, s jakim radom, po kojem je Džanan poznat, ne sumnjamo da će sve brzo doći na svoje i da će istinski bh. navijači noćima ostajati budni i s ponosom pratiti jedina dva naša košarkaša u NBA ligi.

Džanan i Jusuf Nurkić,  kao i drugi trebaju i moraju biti ponos Bosne i Hercegovine. 

U prilog svemu ide i najava ljeta, gdje po prvi put u historiji Džanan Musa, sa svojim sponzorima, planira da ugosti u Americi nekoliko talentiranih bh. košarkaša juniorskog uzrasta, koji će moći da osjete čar najjače lige na svijetu i budu bliže nego ikad zvijezdama koje svakodnevno gledamo na TV-u, a sve o Džananovom trošku i aranžmanu.

Ovim Džanan želi jasno dati do znanja koliko mu je stalo do uspjeha bh. košarke i općenito prezentacije Bosne i Hercegovine.

Možda, ipak, trebamo samo da im svima poželimo sreću i budemo uz njih u svakom trenutku te pošaljemo pozitivnu poruku iz Bosne i Hercegovine i da se radujemo njihovim uspjesima i bodrimo ih u njihovim borbama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije