Džanan Musa objasnio kako mu je Jusuf Nurkić pomogao kada ga nije išlo u NBA ligi

1
Radiosarajevo.ba
Džanan Musa objasnio kako mu je Jusuf Nurkić pomogao kada ga nije išlo u NBA ligi
Foto: Screenshot / Džanan Musa

Boanskohercegovački košarkaš Džanan Musa s 19 godina otišao je u NBA ligu, vratio se s reputacijom nedokazanog talenta, da bi odlaskom u Španiju njegova karijera procvjetala. Jedan je od najboljih igrača Reala, prvaka Europe.

Džanan Musa igra najbolju košarku u životu. Prošle godine s Realom je osvojio Euroligu, ove godine će s prvog mjesta krenuti u doigravanje Eurolige, a trenutno su i vodeća ekipa španske lige u kojoj ima jednu od ključnih uloga. Međutim, do prije tri godine činilo se da će Musa biti još jedan od velikih talenata kojima je prerani odlazak u NBA uništio potencijalno veliku karijeru.

On je u intervjuu za Nacional.hr objasnio zašto u NBA nije bio uspješan i na nivou kao trenutno u španskoj ekipi.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

"Sve ovisi o situaciji. Kada sam bio u NBA ligi, nisam upao u situaciju u koju sam trebao upasti. Smatram da bih mogao imati ozbiljnu ulogu u svakoj NBA ekipi, ali upao sam u tu neku situaciju koja za mene nije bila dobra. Mislim da će vam svaki igrač koji igra u NBA ligi pa se vrati u Europu, reći da ako uđeš tamo u dobru situaciju, ako trener vjeruje u tebe i igraš, onda imaš priliku sve pokazati.

Nisam dobio priliku biti na terenu i da mi trener vjeruje. To su neke stvari na koje ne mogu utjecati. Dao sam sve od sebe, ali u tom trenutku to nije bila situacija za mene. Vratio sam se u Španiju i kada sam došao, dali su mi samopouzdanje od prvog trenutka, što smatram presudnim. To mi odgovara, najvažniji su mi respekt i povjerenje koje dobivam od trenera, a to sam dobio upravo u Španiji", objasnio je Musa.

Džanan Musa je bio najefikasniji, ali je Real Madrid izgubio El Clasico od Barcelone

Džanan Musa je bio najefikasniji, ali je Real Madrid izgubio El Clasico od Barcelone

Objasnio je kakva je razlika između NBA lige u Eurolige:

"Rekao bih da su to dva različita sporta. U Europi je svaka utakmica jako bitna dok u NBA ligi dolazite u poziciju da pobjede više nisu bitne jer znate da nećete ući u play-off, odnosno danas u play-in. Tada klub diže ruke od sezone i zadnja dva, tri mjeseca bukvalno se igra poput ulične košarke. To su neke stvari koje su dosta različite. U Europi se igra za svaku loptu; iako smo mi osigurali prvo mjesto pred početak doigravanja Eurolige, svaka lopta je bitna. Ako ste gledali utakmicu Reala protiv Crvene Zvezde, izgledalo je kao da se igra finale. Ni oni ni mi više ne igramo nizašto, ali želja za pobjedom je prisutna. To su neke razlike", rekao je Musa.

"Košarka u NBA ligi i Euroligi su dva različita sporta. Ja sam se našao u obje situacije, košarka u Europi je srčanija i ima više emocija. Igra se 'na nož'", dodao je.

Na pitanje da li bi se volio vratiti u NBA ligu, Musa je odgovorio da je trenutno fokusiran na sezonu sa Real Madridom, ali da postoje kontakti iz SAD-a.

Bh. reprezentativac Jusuf Nurkić, koji je toliko nezadovoljan Savezom najavio je kandidaturu za njegova predsjednika kako bi doveo stvari u red.

"Razmišljam kao i on. I onda se kaže 'hajde, Musa i Juka, napravite nešto za reprezentaciju'. Mi se na terenu borimo za reprezentaciju koliko god možemo, ali mi ne možemo rješavati stvari koje se događaju u Savezu, u parlamentu, u vladi. Mi nismo političari niti imam volju i želju to biti. Ja sam samo igrač koji pokušava napraviti sve za reprezentaciju", istakao je.

Džanan Musa

Otkrio koliko mu je Nurkić pomogao kada mu nije išlo u NBA ligi:

"Povremeno bismo se čuli, ali tada je i on prolazio kroz teško razdoblje. Ja sam bio povrijeđen, on je bio slomio nogu, ali bismo se, naravno, čuli i davali jedan drugome podršku. To su neke stvari koje ne mogu zaboraviti. Juka je moj brat i nadam se da ćemo zajedno otići na Europsko prvenstvo.

Ostatak intervju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije