Bogdan Tanjević za Radiosarajevo.ba: "Nema nikakve dileme ko je favorit za zlato u Parizu"

0
A. Vatreš
Bogdan Tanjević za Radiosarajevo.ba: "Nema nikakve dileme ko je favorit za zlato u Parizu"
Foto: Screenshot / Youtube / Bogdan Tanjević

Jedna od najuzbudljivijih bitaka predstojećih Olimpijskih igara (26. juli – 11. august) vodit će se na košarkaškom terenu.

Glavni pretendenti za zlato su Amerikanci, koji dolaze u Pariz s "dream teamom" predvođenim LeBronom Jamesom. Njihove nešto skromnije partije u pripremnim utakmicama ne mijenjaju situaciju i prvobitna očekivanja, smatra legendarni stručnjak i nekadašnji trener sarajevske Bosne, Bogdan Tanjević (77), koji je govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Najveći talenat

"Mislim da je Amerika i dalje favorit broj jedan, tu nema nikakve dileme. Vidi se da su spremni i prije svega u dobroj atmosferi, da se zabavljaju kad igraju odbranu i da su timski bolji nego ranijih prilika. Imaju najveći nivo talenta na terenu, igrače koji u teškom momentu kad se odlučuju utakmice mogu ući i ubaciti četiri trojke zaredom", kazao je Tanjević za Radiosarajevo.ba.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Govoreći o kandidatima za medalju, popularni Boša je uz SAD istakao još tri selekcije.

"Ja tu vidim četiri 'dream teama'američki, francuski, njemački i srbijanski. To su oni koji mogu da se zanose i napadaju medalje".

LeBron James (SAD)

Srbija ima velika očekivanja s Nikolom Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem.

"Srbija je dobro pripremljena prvenstveno zahvaljujući Pešiću (Svetislav o.pa.), koji to zna da radi i koji uvijek dobro zategne ekipu, privoli igrače da igraju... Vidio sam ih u dobrom stanju ove pripremne utakmice. Imaju koji dan da još malo podignu formu".

Srbijanci su u grupi s Amerikancima i čeka ih međusobni okršaj već na startu turnira (nedjelja, 17:15).

"Mislim da će biti izuzetno interesantno u grupi ovih selekcija (Srbija, Sudan, Portoriko, SAD), a još interesantnije prema kraju kad dođu utakmice u kojima nema popravnog. U prvoj utakmici je dobro pobijediti zbog morala, ali Srbija to nije obavezna jer nije favorit".

Nikola Jokić (Srbija)

Amerikanci su u pripremnom periodu dobili svih pet utakmica, no ozbiljno su se namučili protiv Sudana (101:100) i Njemačke (92:88).

"Kako je igrao Sudan, to je za svaku pohvalu. Oni su do zadnjeg momenta bili u igri protiv Amerike, koja se nijednu utakmicu nije šalila. Upravo je to ono što mi daje vjerovanje da će Amerika da opravda poziciju favorita broj jedan", kazao je Tanjević i dodao:

"Njemačka je potvrdila da je na istom nivou kvaliteta igre koji je demonstrirala na SP-u. Zaboravio sam Španiju, koja je sva ta dosadašnja takmičenja pokazala da na nju uvijek morate računati".

Neophodna skromnost

Pravi uvod u spektakl koji nas očekuje bile su pripremne utakmice, gdje smo gledali okršaje najvećih favorita. Između ostalih i onaj SAD-a i Srbije, gdje su Amerikanci lakše od očekivanog slavili sa 105:79.

"Ništa se tu nije skrivalo. Nije se bježalo od velikih protivnika. Pitanje je ko će doći na utakmicu s više koncentracije, želje i skromnosti. Neophodna je skromnost kad izađeš na teren. Jedna američka poslovica kaže: Ekipa koja nije spremna da izgubi, bolje i da ne izlazi na teren. To su one ekipe koje misle - daj da ovo završimo pa da idemo kući. Čim ne poštuješ protivnika 100 posto i ne očekuješ opasnost poraza, ne igraš 100 posto".

Neuspjeh na minulom Svjetskom prvenstvu, gdje su nastupili bez najboljih igrača, nije mnogo dotakao Amerikance, čiji su glavni cilj Olimpijske igre. To su pokazali dovođenjem "dream teama" u Pariz.

"Za Amerikance SP nikada nije imalo težinu kao Olimpijske igre. Oni su uvijek na Olimpijadu slali 'dream teamove'. Svjetska prvenstva njih zbunjuju. Oni sebe zovu svjetskim prvacima kad osvoje NBA ligu... Ovaj put je naročito dobra atmosfera, pogotovo kad imate LeBrona (James op.a), koji sa svojih 40 godina, kad dođe trenutak biti ili ne biti, uzme loptu i da koš na snagu, svojom silom... To je uradio protiv Sudana, a onda i protiv Njemačke. Oni znaju na koga da odigraju".

Euroliga interesantnija od NBA

Dotakao se Tanjević kratko i reprezentacije BiH, kojoj u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2025 u novembru predstoji odlučujući dvomeč s Hrvatskom. Za jedne će tu biti kraj...

"To je tako. Kako god okrenete, Hrvatska je favorit. Mora se reći da su oni u zadnje dvije godine na neki način napravili bolju atmosferu i veće interesovanje igrača da igraju za reprezentaciju. Prema tome, treba se spremiti, da se pruži preko 100 posto mogućnosti da bi se moglo proći".

Mnogo se u posljednje vrijeme pričalo o budućnosti Džanana Muse, koji je nakon sjajne sezone u Madridu produžio ugovor s Realom na još godinu dana. Prema Tanjeviću je to pravi potez.

Džanan Musa

"Mislim da je dobro što je ostao u Realu. Biti glavni igrač u Realu nije mala stvar. Ja bih na njegovom mjestu potpisao na pet godina kao što je to uradio Walter Tavares i bio bih jako zadovoljan karijerom. Svaka mu čast, jer imati takvu ulogu u ekipi kakva je Real, je za svaku pohvalu. Bolje nego neka prosječna ekipa u NBA, gdje igrate prosječno ili malo. Na šta to liči. Putuješ lijevo – desno, ne znaš jesi li došao ili pošao... A niko ne 'umire' na terenu. U Euroligi svi izgaraju za svaku loptu. Mnogo je interesantnija za gledati i ljepša za gušt", dodao je Tanjević za Radiosarajevo.ba.

Tri grupe

Košarkaški turnir u Parizu počinje 27. jula i traje do 11. augusta.

Igrat će se u tri grupe s po četiri selekcije.

Grupa A: Australija, Grčka, Kanada, Španija

Grupa B: Francuska, Njemačka, Japan, Brazil

Grupa C: Srbija, Južni Sudan, Portoriko, SAD.

Titulu brane Amerikanci, koji su bili najbolji prije četiri godine u Tokyju, što je bilo njihovo rekordno 16. zlato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije