Bivši NBA prvak uzeo pušku u ruke i krenuo u lov na ruske agresore

0
Radiosarajevo.ba
Bivši NBA prvak uzeo pušku u ruke i krenuo u lov na ruske agresore
Foto: Twitter / Bivši NBA prvak uzeo pušku u ruke i krenuo u lov na ruske agresore

Ukrajinski košarkaš Stanislav Slava Medvedenko bio je dio šampionske generacije Los Angeles Lakersa s kojom je 2001. i 2002. osvojio naslove NBA prvaka.

Nije, naravno, bio među najvećim zvijezdama, te su uloge bile rezervisane za Shaquillea O'Neala i Kobeja Bryanta, ali bio je vrijedan kotačić u moćnom stroju koji je dominirao najjačom košarkaškom ligom svijeta.

Danas se Slavini slavni dani čine jako dalekim. Umjesto ljubičasto-zlatnog dresa Lakersa, danas nosi uniformu ukrajinske vojske i već tri mjeseca brani svoju zemlju od ruske invazije.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Medvedenko nije prošao vojnu obuku, ali spremno je krenuo braniti Ukrajinu od prvog dana ruske agresije, opremljen kalašnjikovom i dalekozorom. U razgovoru za The Athletic ovaj nekadašnji krilni centar prepričao je kako je jedne noći svjedočio pokušaju ruskih trupa da projektilima unište ukrajinski radarski sistem.

"Možete li zamisliti? Sjedite na kontrolnoj tački i vidite veliku usr*** raketu kako leti iznad vas? Ali, kad ste u toj priči, nemate vremena za strah. Osjećam da moram biti u Ukrajini i pomoći svojoj zemlji, svojoj naciji. Moramo biti jaki", rekao je Medvedenko koji je u šest sezona u dresu Lakersa odigrao 249 utakmica, s prosjekom od 5,4 poena i 2,9 skokova.

U ovim trenucima Medvedenko je usredotočen na pomoć onima koji su pogođeni ruskim napadima, patroliranje komšilukom u potrazi za saboterima te stvaranje dobrotvorne zaklade s ciljem pomoći ukrajinskoj djeci.

"Organizovali smo samoobranu u našoj četvrti u Kijevu. Neki ljudi rade na logistici, drugi brinu o javnom redu na ulicama. Ja patroliram gradom, dok moja supruga radi u komunikacijskom centru. Mislim da je to jako važno jer smo preuzeli ulogu policije. Naš zadatak je minimizirati pljačku, a istovremeno tražimo diverzante koje imamo pravo pritvoriti i predati ukrajinskom osiguranju. Dok čuvamo ulice našeg grada, život je vrlo miran", zaključio je Medvedenko, pozvavši bivšeg saigrača Shaquillea O'Neala da dođe u Kijev i tako podrži napore Ukrajinaca u obrani zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije