Ukrajinski teniser: Đoković mi je pružio podršku, a Nadal i Federer šute

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski teniser: Đoković mi je pružio podršku, a Nadal i Federer šute
Foto: EPA / Srbijanski teniser mu pružio podršku

U toku je osmi dan ruske invazije na Ukrajinu, a brojni bivši i aktuelni ukrajinski sportisti ostali su ili su se vratili kako bi branili svoju domovinu. Jedan od njih je i ukrajinski teniser Sergej Stahovski (36) koji je u trenutku objave rata Ukrajini bio s porodicom na odmoru u Dubaiju.

"Znam kako koristiti pištolj. Znam da je ovo bila teška odluka za moju ženu. Moja djeca ne znaju da sam ovdje, oni još ne razumiju što je rat. Premladi su da znaju šta se događa", rekao je Stahovski u razgovoru za BBC.

Brojka ukrajinskih vojnika varira od 250.000 do 350.000. Dobrovoljci pristižu sa svih strana svijeta, a Stahovski se odmah uputio u Ukrajinu, pišu 24 sata.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Ukrajinski teniser u intervjuu za La Stampu otkrio je kako mu se javio srbijanski teniser Novak Đoković kojeg je, za vrijeme drame koju je proživljavao u Melbourneu, podržavao.

"Đoković mi je poslao poruku podrške. Pokušao sam kontaktirati Rogera i Rafu, nisu odgovorili. Žao mi je što su izabrali šutnju. Razumijem ih, ovo nije njihov rat. Imamo podršku sjajnih osoba, važno je da se ona nastavi", kazao je Stahovski nakon čega se pohvalio ruske kolege Daniila Medvjedeva i Andreja Rubljeva:

"Oni su dobri momci, razumiju zvjerstvo ovog rata. Trude se napraviti nešto, drugi to ne rade. Primio sam do sada stotine poruka od tenisera širom svijeta, svi su u šoku. To znači da oni razumiju Putinove lažne optužbe o ukrajinskim nacistima", kazao je Ukrajinac.

Stahovski je aktivan na društvenim mrežama gdje svijetu ukazuje na rusku agresiju koja je u toku, a poslao je i snažnu poruku predsjedniku Rusije.

"Putine, plesat ćemo na tvom grobu", napisao je Stahovski uz podijeljenu snimku stravične eksplozije koja je u Harkivu sravnala zgradu sa zemljom.

Stahovski je prvi turnir osvojio u Zagrebu 2008. godine kada je u finalu pobijedio Ivana Ljubičića, a proslavio se 2013. godine kada je izbacio Rogera Federera s Wimbledona.

Podsjetimo, Stakovski je igrao u Sarajevu na Challengeru u Sarajevu, gdje je ispao u drugom kolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije