BiH je na današnji dan ostala bez svojih najvećih sinova - Sabita Hadžića

A. Sokolović
BiH je na današnji dan ostala bez svojih najvećih sinova - Sabita Hadžića
Arhiv / Sabit Hadžić: In memoriam (3. mart 2018. - 3. mart 2019.)

Prošla je tužna godina. Njega više nema. Bosna i Hercegovina je na današnji dan, 3. marta 2018. ostala bez jednog od svojih sinova -  Sabita Hadžića.

Februar prošle godine je bio jednako tužan kao i mart. Iz Turske je tada stigla vijest da je nekadašnji košarkaš sarajevske Bosne i bivši selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine doživio jači moždani udar.

Legenda KK Bosna: Umro Sabit Hadžić, bivši selektor reprezentacije BiH

Zvao sam Nihada Izića, njegovog velikog prijatelja i nekadašnjeg saigrač u dresu "Studenata" i velikog prijatelja u Tursku.

Informacije su bile loše, ali smo se svi nadali čudu.

„Upravo sam pričao s doktorima u Turskoj, koji su mi prenijeli da su naredna 24 sata ključna za zdravlje našeg Sabita Hadžića. Nekadašnji igrač Košarkaškog kluba Bosna i selektor BiH imao je jači moždani udar. Doktori su ga uspavali i sada čekamo lijepe vijesti iz Antalije“, kazao mi je Izić, dodavši da je Sabitova supruga uz njega.  

Sabit Hadžić: In memoriam (3. mart 2018. - 3. mart 2019.) - undefined

Prošla su ta 24 sata. Prošli su i dani. Svi smo se nadali čudu, a onda je došao – 3. mart 2018.

„Prijatelju, ostali smo bez našeg Sabeta. Napustio nas je na ovome svijetu“, kazao je izić.

Tog dana sve je stalo. I vrijeme... I košarka... I život...  

O Hadžiću se uglavnom sve zna. Uvijek je bio odan Bosni i Hercegovini. Uvijek je bio tu na raspolaganju. Kada niko nije imao hrabrosti da preuzme reprezentaciju – Sabe je bio tu.

Bio je član generacije Košarkaškog kluba Bosna iz Sarajeva, koja je 1979. osvojila naslov prvaka Europe.

„Bosna je bila šampionska, dok je Sabe bio u njoj. Nije samo tada, i svi smo mi tada bili šampioni. Ta Bosna nam je davala snagu da kažemo da je Hrasnica šampionska, da je Sarajevo šampionsko, da je Bosna i Hercegovina šampionska“, pamtim riječi Haruna Mahmutovića na komemoraciji.

Legendarnom Boši Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport - undefined
"U Burkini Faso se preskače javiti loša vijest, a dozvoljeno je i lagati, pogotovo kada je u pitanju smrt. Volio bih da se to isto tako desi i sa mnom. Sa Sabetom sam imao dugotrajni odnos, on je moj brat, moje dijete. Dugo godina sam se brinuo o njegovom životu. Dragi moj Sabe, bit ćeš dio mog života dok ja budem durao",  kazao je o Sabitu Bogdan Tanjević,  trener koji je 1979. godine osvojio naslov europskog prvaka s Bosnom i kućni prijatelj Sabita Hadžića. 

Pet godina kasnije, s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u američkom Los Angelesu.

Selektor reprezentacije BiH bio je u dva navrata, od 1997. do 2001., te od 2010. do 2012.godine godine, a tokom trenerske karijere vodio je nekoliko klubova.

Sahranjen je u Hrasnici 8. marta 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije