Amar Gegić: Vjerujemo u plasman među osam najboljih

Fena
Amar Gegić: Vjerujemo u plasman među osam najboljih
Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine privodi kraju pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu A-divizije, koje bi od 30. jula do 7. augusta trebalo biti održano u turskom Samsunu.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, zbog trenutne sigurnosne situacije u Turskoj takmičenje će vjerovatno biti pomjereno u neku drugu zemlju, a FIBA Evrope će tu odluku donijeti u narednih nekoliko dana.

Mladi košarkaši BiH pripremaju se već dvadesetak dana, a selektor Enes Numanović odredio je 12 igrača koji će predstavljati BiH na smotri najboljih evropskih ekipa u tom godištu i koji će pokušati izboriti opstanak u A-diviziji.

Na spisku se nalaze: Nikola Marić, Faris Preljević, Darko Talić, Boško Bojović, Nemanja Nikolić, Amar Gegić, Ahmed Bjelak, Sani Čampara, Sandro Antunović, Rijad Avdić, Jure Soldo i Arsenije Vučković.

Naglasio je da je selekcija BiH uradila odlične pripreme, te odigrala četiri prijateljska meča protiv reprezentacija Crne Gore i Slovenije, ali da je za finaliziranje priprema BiH trebala nastupiti na kvalitetnom turniru u Turskoj, do čega ipak neće doći.

"Kako stvari stoje, zbog situacije u Turskoj mi nećemo nastupiti na tom turniru. Sada je na ljudima iz našeg saveza da nam osiguraju adekvatne protivnike, te da na taj način finaliziramo pripreme. Zadovoljan sam zalaganjem igrača na treninzima i utakmicama, atmosfera u timu je na visokom nivou, a naš imperativ na takmičenju je opstanak u A-diviziji. Svaki plasman bolji od 13. mjesta je bonus", izjavio je Numanović.

Selektor BiH ističe da bi ambicije našeg tima na ovom takmičenju bile veće da je ekipa kompletna, odnosno da bh. košarkaši imaju više iskustva na međunarodnim takmičenjima, ali da uz volju i želju koje su pokazali na treninzima opstanak u A-diviziji ne bi trebao doći u pitanje.

Kapiten reprezentacije BiH Amar Gegić naglašava da je ekipa tokom priprema imala dosta uspona i padova, ali da su igrači sada spremi za iskušenja te da žele ostvariti plasman među najboljih osam ekipa.

"Igrači su razgovarali i smatramo da smo našu igru podigli na nivo na kojem se možemo nositi s većinom ekipa. Vjerujemo da se možemo plasirati među osam najboljih ekipa. Na nama je da to na terenu i pokažemo, a smatram da će svaki igrač dati sve od sebe da ispuni taj cilj", rekao je Gegić.

BiH će na evropskom prvenstvu igrati u grupi C sa selekcijama Latvije, Izraela i Litvanije. Numanović ističe da su fovoriti u grupi Litvanija i Latvija te da je po svim pokazateljima BiH bolja od Izraela i trebala bi dobiti taj susret.

"Ako uspijemo iznenaditi Litvaniju ili Latviju, to bi nam otvorilo put za bolji plasman i lakšeg protivnika kada se budemo križali s grupom D u kojoj su Srbija, Francuska, Slovenija i Rusija. Ako bismo uspjeli osvojiti drugo mjesto u grupi, onda bi nam bio otvoren put za plasman među najboljih osam ekipa", objasnio je selektor.

BiH će prvu utakmicu igrati 30. jula protiv selekcije Izraela (13.00), a dan kasnije će odmjeriti snage s Litvanijom (13.00). Posljednji meč u grupi igrat će 2. augusta protiv reprezentacije Latvije (19.45).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije