Amar Gegić uoči kvalifikacija za Eurobasket: 'Pokazali smo da nam je mjesto na velikoj sceni'

0
A. Vatreš
Amar Gegić uoči kvalifikacija za Eurobasket: 'Pokazali smo da nam je mjesto na velikoj sceni'
Foto: FIBA / Amar Gegić

Košarkaši Bosne i Hercegovine naredne sedmice započinju kvalifikacije za Eurobasket 2025.

Okupljanje je zakazano za 19. februar, dok prvu utakmicu izabranici Adisa Bećiragića igraju 23. februara u Nicosiji protiv Kipra. Tri dana kasnije dočekat će Francusku u Tuzli.

Najviše do nas

Plejmejker Zmajeva, Amar Gegić (25), za portal Radiosarajevo.ba govorio je o startu kvalifikacija i grupi našeg tima, u kojoj se pored Kipra i Francuske nalazi i selekcija Hrvatske.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"U kvalifikacije ulazimo spremni. Pokazali smo u zadnje tri godine da nam je mjesto na velikim scenama i mislim da je najviše do nas, da li ćemo se kvalifikovati ili ne. Ukoliko mi budemo pravi, uz sreću da budemo zdravi, vjerujem da možemo ostvariti veoma dobar rezultat", rekao je Gegić za Radiosarajevo.ba.

Igrač španske Gran Canarije potom se osvrnuo na prve utakmice koje nam slijede.

Amar Gegić

"Moramo biti maksimalno fokusirani. Prva utakmica protiv Kipra u gostima gdje smo favoriti i gdje moramo na terenu opravdati ta očekivanja i doći do pobjede. Nakon toga vjerujem da uz pun Mejdan, našu kvalitetu na terenu i sinergiju s navijačima, možemo doći do teške, ali velike pobjede".

Zmajevi će u kvalifikacije ući znatno oslabljeni, bez NBA igrača Jusufa Nurkića i Luke Garze, kao i povrijeđnih Miralema Halilovića i Johna Robersona.

"Nakon smjene generacija ova reprezentacija je nekih šest godina na okupu i navikli smo igrati u raznim rosterima. Svaki put je neko drugi iskočio i vjerujem da će i ovaj put, ko dođe i ko bude zdrav, dati svoj maksimum. Ukoliko to bude od svakog igrača na terenu, siguran sam da pobjede neće izostatati".

Veliki iskorak

Krajem prošle godine Gegić je potpisao za Gran Canariju, gdje je došao poslije dvije sezone provedene u Francuskoj. Za sada je nastupao samo u Eurokupu, a vjeruje kako će uskoro dobiti šansu i u Endesa ligi.

"Ovo je veliki iskorak u mojoj karijeri. Potreban je taj period adaptacije da prođe, da se naviknem na sva pravila, na terenu i van terena. Veoma sam zadovoljan kako sam prihvaćen od kluba, stručnog štaba i igrača, te vjerujem da ću vremenom polako pružati sve bolje partije i da će tim igrati sa mnom sve bolje. U španskom prvenstvu ima pravilo stranaca i tu sam jednu utakmicu bio u sastavu. Vremenom će to sve doći na svoje".

Gegić smatra kako je dolaskom u Endesa ligu napravio pravi potez.

Amar Gegić

"Veoma mi je drago što sam dio ove ekipe, jer je ekipa koja ima glavu i rep i u kojoj se zna ko šta radi. Veoma se dobro osjećam i vjerujem da imam dosta prostora za napredak. Dosta se može naučiti. Siguran sam da ću se vremenom, kada se adaptiram na sva ta pravila, dobro osjećati na terenu i pružati dobre partije".

Dotakao se na kraju i života na Kanarskim ostrvima.

"Nakon dvije godine kišnog, ali prelijepog Pariza, došlo je vrijeme za malo sunca. Što se tiče Kanarskih ostrva, ona nude sve što treba za uživanje i odmor poslije napornih treninga. Veoma sam zadovoljan Kanarskim ostrvima, tačnije Las Palmasom", dodao je Gegić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije