VN Mađarske: Dvostruka pobjeda Ferrarija, Vettel povećao prednost

Radiosarajevo.ba
VN Mađarske: Dvostruka pobjeda Ferrarija, Vettel povećao prednost
Na stazi Hungaroring vožena je VN Mađarske, 11. utrka Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Najbrži na subotnjem treningu Sebastian Vettel (Ferrari) zadržao je vodstvo ispred timskog druga Kimija Räikkönena na startu trke koji je obilježio kontakt Red Bullovih vozača.

Max Vestappen je izbacio timskog druga Daniela Ricciarda i zaradio 10 sekundi kazne.

vettel_hungaroring.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Vettel ispred Räikkönena i Bottasa (Mercedes), to je bio poredak tokom prve dvije trećine utrke, dok je Lewis Hamilton zapeo na petom mjestu.

hamilton_hungaroring.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Malo više uzbuđenja donijela je posljednja trećina utrke, nakon zaustavljanja boksu, kada je postalo jasno da vodeći Vettel ima problema s upravljačem. Hamilton se probio na treće mjesto – preskočivši “kažnjenog” Verstappena i timskog druga Bottasa – i krenuo u lov na Ferrarijev tandem.

Međutim, spora i krivudava staza u Budimpešti nije dozvolila da do izražaja dođe snaga Mercedesovog motora.

verstappen-2_hungaroring.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Ferrari je stigao do dvostruke pobjede, važne za povratak vjere u tim nakon nekoliko slabijih rezultata i debakla na prošloj utrci u Silvestoneu. Pobjeda Vettela za povećanje prednosti u ukupnom poretku uoči ljetne pauze, drugi Räikkönen, dok je Hamilton pao na četvrto mjesto jer je “pustio” Bottasa na pobjedničko postolje.

Bodove su još osvojili Verstappen, Alonso (McLaren), Sainz (Toro Rosso), Perez (Force India), Ocon (Force India) i Vandoorne (McLaren).

Ukupni poredak: Vettel 202, Hamilton 188, Bottas 169, Ricciardo 117, Räikkönen 116, Verstappen 67, Perez 56, Ocon 45, Sainz 35... Poredak konstruktora: Mercedes 357, Ferrari 318, Red Bull 186, Force India 101, Williams 41, Torro Rosso 39...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije