Haos u Bakuu: Hamilton i Vettel zabijali se jedan u drugog, pobjeda Ricciarda

J. M.
Haos u Bakuu: Hamilton i Vettel zabijali se jedan u drugog, pobjeda Ricciarda
/ Foto: Foto: redbullcontentpool
Sudari, prekid trke, nekoliko safety car faza, obračun dvojice najboljih vozača, sve to se moglo vidjeti na ulicama Bakua, gdje je vožena VN Azerbejdžana, osma utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Kada je na početku utrke došlo do kontakta između finskih vozača Kimija Räikkönena (Ferrari) i Valtterija Bottasa (Mercedes), malo ko je mogao očekivati da je to početak haotične utrke kakva dugo nije viđena u Formuli 1.

Vodeću poziciju na startu zadržao je najbrži s treninga Lewis Hamilton (Mercedes) koji je održavao nekoliko sekundi prednosti nad Sebastianom Vettelom (Ferrari). Iza njihovih leđa dešavali su se brojni incidenti zbog kojih je staza bila prepuna dijelova bolide pa je utrka prekinuta nakon 23 kruga.

A nekoliko trenutaka prije prekida, dok je na stazi bio sigurnosni automobil, Hamilton je neshvatljivo usporio, Vettel nije mogao zakočiti i lagano je udario u Mercedes trostrukog svjetskog prvaka. Vettel je odgovorio tako što je sustigao Hamiltona, skrenuo naglo udesno i izazvao novi kontakt.

Obračun Hamiltona i Vettela (printscreen) - Haos u Bakuu: Hamilton i Vettel zabijali se jedan u drugog, pobjeda Ricciarda

Obračun Hamiltona i Vettela (printscreen)

Epilog sukoba vodećih u Svjetskom prvenstvu bio je 10 sekundi kazne za Vettela, no i Hamilton je morao u boks da se učvrste neki dijelovi bolida.

Cijelu zbrku sjajno je iskoristio Daniel Ricciardo u Red Bullu. Startovao s desete pozicije, onda otišao u boks prije prekida utrke, nakon restarta se probio na treće mjesto, iskoristio obračun Vettela i Hamiltona i... zabilježio neočekivanu pobjedu.

Foto: redbullcontentpool - Haos u Bakuu: Hamilton i Vettel zabijali se jedan u drugog, pobjeda Ricciarda

Pobjednik Daniel Ricciardo (Foto: redbullcontentpool)

Ako je pobjeda Riccirada neočekivana, onda je treće mjesto Lancea Strolla (Williams) prava senzacija. Mladi Kanađanin je čak imao drugo mjesto u džepu, ali ga je u posljednjim metrima prestigao Valtteri Bottas.
Foto: Daimler - Haos u Bakuu: Hamilton i Vettel zabijali se jedan u drugog, pobjeda Ricciarda

Drugoplasirani Valtteri Bottas (Foto: Daimler)

Vettel je dobio duel s Hamiltonom i osvajanjem četvrtog mjesta povećao prednost u ukupnom poretku.

Bodove su još osvojili Ocon (Force India), Magnussen (Haas), Sainz (Toro Rosso), Alonso (McLaren) i Wehrlein (Sauber).

Ukupni poredak: Vettel 153, Hamilton 139, Bottas 111, Ricciardo 92, Räikkönen 73, Verstappen 45, Pérez 44, Ocon 35, Sainz 29, Massa 20, Hülkenberg 18…

Poredak konstruktora: Mercedes 250, Ferrari 226, Red Bull 137, Force India 79, Williams 37, Toro Rosso 33, Haas 21…

Naredna utrka vozi se 9. jula u Spielbergu (Austrija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije