Velike promjene u Formuli 1: Komentar Hamiltona na nova pravila govori dovoljno

0
Radiosarajevo.ba
Velike promjene u Formuli 1: Komentar Hamiltona na nova pravila govori dovoljno
Foto: EPA - EFE / Lewis Hamilton

Lewis Hamilton je zabrinut da će bolidi Formule 1 biti "prilično spori" kada nova pravila dizajna stupe na snagu.

Nova pravila dizajna će stupiti na snagu 2026. godine i promijenit će izgled i funkcionisanje bolida. Prve slike novih bolida objavila je FIA u četvrtak, zajedno s potvrdom mnogih izmjena pravila.

Značajno je da će postojeći sistem za smanjenje otpora (DRS) biti zamijenjen opcijom pojačanja snage za vozače, koja će zapravo funkcionisati kao sistem 'push to pass'. Korištenje ovog sistema će im dati dodatnu brzinu i, nada se FIA, potaknuti više preticanja.

Gest FK Sarajevo oduševio bh. klub čiji je stadion potopljen: "Sport spaja, hvala vam…"

Gest FK Sarajevo oduševio bh. klub čiji je stadion potopljen: "Sport spaja, hvala vam…"

Bolidima će također biti smanjena težina, širina i dužina, nakon brojnih pritužbi na veličinu i težinu trenutne generacije trkaćih mašina. Ali najava je izazvala mlaku reakciju od Hamiltona.

Upitan za mišljenje o predloženim promjenama, sedmerostruki prvak F1 je rekao: "Samo je 30 kg lakši, tako da ide u pravom smjeru, ali još uvijek su teški. Razgovarao sam s nekim vozačima koji su vozili na simulatoru - ja nisam - i rekli su da su prilično spori, pa ćemo vidjeti je li to pravi smjer ili ne", kaže vozač Mercedesa.

"Ali u smislu održivosti, posebno na strani pogonskih jedinica, to je zaista hrabar korak i ide u pravom smjeru. Moramo samo osigurati da bolidi budu efikasni, brzi i korak naprijed i da se zapravo poboljša trkanje."

Hamiltonov bivši timski kolega iz Mercedesa, Valtteri Bottas, bio je uglavnom pozitivan u svojoj ocjeni novih pravila. Ali i on ima zabrinutost u vezi s performansama bolida, koji će koristiti nove motore s omjerom 50/50 unutrašnjeg sagorijevanja i električne energije, koristeći održiva goriva.

Finac je rekao: "Nova era pravila je uvijek uzbudljiva, donosi prilike različitim timovima. Lijepo je vidjeti promjenu. Sviđa mi se što su bolidi nešto manji. Očigledno, to je mali korak. Ali mislim da je u pravom smjeru. Ista stvar je i s težinom. To je dobro.

"Još uvijek nisam na simulatoru isprobao nove postavke pogonske jedinice, recimo, tako da ne mogu puno reći o tome. Ali ako je ukupna snaga veća i ako ima malo više slobode u korištenju energije u smislu trkačke taktike, mislim da je to pozitivno. Za sada, ne vidim nikakve crvene zastavice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije