Ferrari pokorio Silverstone: Vettel na gostujućem terenu pobijedio Hamiltona

J. M.
Ferrari pokorio Silverstone: Vettel na gostujućem terenu pobijedio Hamiltona
Na stazi u Silverstoneu održana je VN Velike Britanije, deseta utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Na kvalifikacionom treningu najbrži su bili vodeći u ukupnom poretku – Lewis Hamilton (Mercedes) i Sebastian Vettel (Ferrari) – koje su pratili njihovi timski drugovi Kimi Räikkönen (Ferrari) i Valtteri Bottas (Mercedes).

Vettel je sjajno startovao i preuzeo vodeću poziciju ispred Bottasa, dok je iza njihovih leđa došlo do kontakta između Hamiltona i Räikkönena.

silverstone_2018_F1_013.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Hamilton je pao na posljednje mjesto, dok je Räikkönen zaradio deset sekundi kazne za izazivanje udesa.

Vettel je sigurno držao vodstvo, praćen od Bottasa i Verstappena (Red Bull), dok se iz pozadine, nošen podrškom publike, Hamilton probio na šesto mjesto.

silverstone_2018_F1_014.jpg - undefined

Foto: Daimler

Stvari je zakompliciralo izlijetanje Marcusa Ericssena (Sauber) u 33. od 52 kruga nakon čega je na stazu izašao sigurnosni automobil.

Vettel je otišao u boks na zamjenu guma i vratio se u "sendvič" između dva Mercedesa koja su ostala na stazi.

Nakon restarta utrke došlo je do sudara Sainza (Renaulta) i Grosjeana (Haas) pa je sigurnosni automobil ponovo izašao na stazu.

silverstone_2018_F1_008.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Uslijedilo je posljednjih 10-ak krugova dramatične borbe vozača Mercedesa i Ferrarija – Bottasa, Vettela, Hamiltona i Räikkönena.

U 47. krugu Vettel je uspio preteći Bottasa i zabilježiti četvrtu pobjedu u sezoni 51. u karijeri, dok se Hamilton probio na drugo mjesto i tako održao korak u ukupnom poretku šampionata.

Posljednju stepenicu postolja zauzeo je Räikkönen, dok su se među osvajačima bodova našli i Bottas, Ricciardo (Red Bull), Hülkenberg (Renault), Ocon (Force India), Alonso (McLaren), Magnussen (Haas) i Gasly (Toro Rosso).

silverstone_2018_F1_002.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Ukupni poredak nakon 10 od 21 utrke: Vettel 171, Hamilton 163, Räikkönen 116, Ricciardo 106, Bottas 104, Verstappen 93, Hülkenberg 42, Alonso 40, Magnussen 39, Sainz 28, Ocon 25…

Poredak konstruktora: Ferrari 287, Mercedes 267, Red Bull 199, Renault 70, Haas 51, McLaren 48, Force India 48, Toro Rosso 20, Sauber 16, Williams 4.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije