Senzacija: Mercedes se sprema na povlačenje iz najbržeg cirkusa

Radiosarajevo.ba
Senzacija: Mercedes se sprema na povlačenje iz najbržeg cirkusa
/ Foto: Daimler
Eddie Jordan važi za jednog od najobavještenijih insajdera u svijetu Formule 1. Bivši vlasnik ekipe Jordan predvidio je povratak Michaela Schumachera 2010. godine, prelazak Lewisa Hamiltona u Mercedes (2013), a sada najavljuje novu senzaciju.

U intervjuu za Auto Bild Motorsport Eddie Jordan najavljuje povlačenje fabričkog tima Mercedesa iz Formule 1 na kraju 2018. godine!

Prema Jordanovim riječima koncern iz Stuttgarta će prodati svoj F1 tim, a u najbržem ciklusu ostati kao snabdijevač motora.

Iako su Jordanove najave na prvi pogled "špekulativne", radi se o osobi koja je involvirana u sve događaje u i oko najbržeg cirkusa,. Uostalom, tokom posljednje utrke u Monte Carlu sastao s Dieterom Zetscheom, prvim čovjekom koncerna Daimler kojem pripada automobilska divizija Mercedesa.

"Objašnjenje za izlazak Mercedesa iz F1 je jednostavno. Osvojili su sve što se dalo osvojiti, sada će biti samo slabiji. Dobro bi im došlo reduciranje troškova fabričkog tima i povratak na stari angažman – dobavljača motora", izjavio je Jordan.

No, povlačenje Mercedesove "štale" moguće je samo ukoliko se nađe kupac za tim srebrenih strijela. Razlog: Mercedes AMG F1 je potpisnik Concorde sporazuma koji obavezuje na učešće u Formuli 1 do 2020. godine.

Trenutno Mercedes ulaže oko 300 miliona eura svake sezone u F1, a govori se kako bi kupac tima mogao biti neki azijski investitor.

Povlačenje iz Formule 1 otvorilo bi vrata za ulazak Mercedesa u Formulu E, šampionat električnih bolida, u skladu sa sve većom orijentacijom na velikoserijske električne automobile.

U svakom slučaju, brzo ćemo saznati da li je Eddie Jordan imao pravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije