Od operacijskog stola do pobjedničkog postolja: Sainzova nevjerovatna priča

0
Radiosarajevo.ba
Od operacijskog stola do pobjedničkog postolja: Sainzova nevjerovatna priča
FOTO: AA / Vozač Ferrarija Carlos Sainz

Život često na čudne načine piše puteve, a svjedok toga je i Ferrarijev vozač u Formuli 1 Carlos Sainz (29). Ovaj je Španac u februaru, prije početka nove sezone, saznao kako sljedeće godine više neće voziti za Ferrari, najuspješniju ekipu u historiji Formule 1 i mjesto u kojem je Sainz ispunio dječački san.

Italijani su ga, odlučili zamijeniti za sljedeću godinu sa sedmerostrukim svjetskim prvakom, Lewisom Hamiltonom (39). Upravo je Sainz glavna priča u Formuli 1 nakon VN Australije, u kojoj je Španac ostvario dojmljivu pobjedu. U Ferrari je stigao 2021. i u tri godine osvojio tri utrke, pet pole positiona i 18 postolja. Još se ne zna za koju će ekipu voziti sljedeće godine.

Nakon što je ostao bez mjesta u Ferrariju, Sainz je na drugoj utrci sezone u Saudijskoj Arabiji saznao dramatične vijesti. Nije se dobro osjećao nakon drugog treninga u Džedi, a nakon medicinskog pregleda saznao je kako mora na hitnu operaciju zbog upale slijepog crijeva.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Htio je voziti uprkos operaciji

Zbog posljedica operacije propustio je ostatak vikenda na Arapskom poluotoku, a zamijenio ga je 18-godišnji F2 vozač Oliver Bearman. Sainz je dan utrke već bio u paddocku, uprkos tome što je bio podvrgnut operaciji, a snažan karakter pokazao je i u narednim sedmicama.

"Nekoliko teških sedmica je iza mene. Ležao sam u krevetu i čekao hoću li biti spreman za utrku ovog vikenda. Nisam mogao vjerovati da sam se kvalifikovao na drugo mjesto s obzirom na to koliko je bilo izazovno.

Bio sam malo izvan forme na treninzima, neću lagati, ne osjećam se najuogdnije dok vozim, ali mogu obaviti posao. Osjećam nelagodnost, ali ne i bol, zbog čega mogu voziti s punim gasom", rekao je Španac.

Senzacija u Australiji: Verstappen nije završio utrku, Sainz prekinuo njegov čudesni niz

Senzacija u Australiji: Verstappen nije završio utrku, Sainz prekinuo njegov čudesni niz

Pobijedio 15 dana nakon operacije

Ferrari nije bio siguran hoće li Sainz biti spreman za utrku u Australiji samo 15 dana nakon što je podvgnut operaciji slijepog crijeva, ali on je dokazao da može, i to u kakvom stilu!

Kvalifikovao se na drugo mjesto, a u drugom krugu je prestigao tada vodećeg Maxa Verstappena, koji je odustao idući krug zbog mehaničkog kvara zbog kojeg mu se zapalio bolid.

Sainz je do cilja kontrolisao utrku i zasluženo slavio, uprkos naporima njegovog timskog kolege Charlesa Leclerca, koji je bio na par sekundi zaostatka i htio pobjedu, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije