F1 / Hamilton: Sramota je što žena nema na Forbesovoj listi, živimo u kamenom dobu

08. 06. 2018. u 09:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Lewis Hamilton je 12. na Forbesovoj godišnoj listi najplaćenijih sportaša svijeta, a zanimljivo je i poražavajuće da u prvih 100 nema niti jedna žena.

Hamilton smatra kako bi žene u svakom sportu trebale biti plaćene jednako kao i muškarci, ali je postavio i pitanje odsustva Serene Williams s liste.

"U Formuli 1 nema ženskih vozača, tako da ne znam da li Formula ima nešto s time. Međutim taj podatak jeste poražavajući. Nema razloga zbog kojeg žene ne bi mogle zaraditi isto novca kao i muškarci. Serena Williams je među tri najuspješnije osobe u historiji sporta, ako nije i najuspješnija i zbog toga se nameće logično pitanje - zbog čega je to tako. Žene vladaju svijetom. Ja to ne razumijem. Pokazuje koliko smo još uvijek u kamenom dobu i to se mora mijenjati", jasan je bio Hamilton.

U tenisu su nagrade za muškarce i žene praktično izjednačene, ali u drugim sportovima je to mnogo drugačije. Serena je prošle godine napravila pauzu, te zbog toga nije bila na godišnjoj Forbesovoj listi.

Posljednja žena u Formuli 1 nastupila je 1976. godine. U Formuli E 2016. godine takmičila se Simona de Silvestro, dok je Sussie Wolff 2014. godine vozila bolid Williamsa na treningu.

NEMA KOMENTARA