RBMA Radio Show - John Carpenter

Radiosarajevo.ba
RBMA Radio Show - John Carpenter
Facebook / John Carpenter
U večerašnjem RBMA Radio showu slušate snimak nastupa John Carpentera sa bandom, sa Primavera Sound Festivala iz Barcelone, snimljen u junu 2016.

John Carpenter je prije svega filmski režiser, ali i producent, pisac, glumac, muzičar i kompozitor. Svoju filmsku karijeru počinje krajem 60-ih - početkom 70-ih godina kad skreće pažnju na sebe svojim kratkim filmovima, a za jedan od njih dobija Oskara, za kratki film "The Resurrection of Broncho Billy", i tok dok je još bio student. Poslije toga slijede dugometražni filmovi u njegovoj režiji sa kojima će se upisati u istoriju - Halloween, Escape from New York, Big Trouble in Little China, Escape from LA, The Thing, They Live, itd.

Gradeći svoju filmsku karijeru, paralelno i svira, komponuje, ponajviše za svoje filmove. Primjera radi, čuvenu temu iz filma "Halloween" je komponovao sam Carpenter. Jedan je od prvih koji počeo koristiti razne sintesajzere u muzici, još od 60tih godina, što je u to doba davalo notu tamnijeg sounda i atmosfere, savršeno za njegov filmski izražaj.

Nakon skoro 40 godina u filmskoj industriji, John Carpenter se više okreće muzici, i posljednjih par godina mnogo komponuje i izdaje, ali i svira uživo sa svojim bandom. Jedan od tih nastupa, imat ćete prilike čuti večeras eksluzivno na Radiju Sarajevo, snimak iz Barcelone iz juna mjeseca, gdje će vas ovaj legendarni režiser provesti kroz "muzičko putovanje" u njegovom unikatnom stilu.

 Tune in - svake srijede od 19 do 20h - Radio Sarajevo / 90.2MHz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije