Radio Italia: O sadnici crvenog javora, izumu elektriciteta, pronalasku metana...

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: O sadnici crvenog javora, izumu elektriciteta, pronalasku metana...
Foto: Unsplash / Ponte Vecchio u Firenci

U novoj emisiji Radio Italia pripremili smo za vas zanimljive pričice o temama vezanim uz Italiju, te mnogo lijepe muzike. 

Najprije ćemo saznati više o japanskom crvenom javoru, čija je sadnica nedavno posađena u dvorištu Šumarskog fakulteta. Zašto je to važno, objasnit će nam Eduardo Uciero, italijanski agronom i stalni savjetnik iz Fitosanitarnog projekta kojeg podržava Europska unija.

Nakon toga odlazimo u Firencu i koračamo preko poznatog mosta Ponte Vecchio

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i digli navijače na noge

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i digli navijače na noge

Znate li da je izumitelj elektriciteta, električne baterije i pronalazač metana porijeklom iz Italije? To je  Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (18. februar 1745. - 5. mart 1827.)  italijanski fizičar i hemičar.  Izumio je elektrostatički stub 1799. godine. Ovim izumom je dokazao da se električna energija može proizvoditi hemijskim putem razotkrivajući prevladavajuću teoriju da električnu energiju proizvode isključivo živa bića. ZAhvaljujući ovom izumu, razvijala se elektrohemija, a u njegovu čast nazvana je i jedinica za električni napon - volt.

 Obići ćemo i jedan pravi, živi vulkan u Italiji. Uz sve to, slušat ćemo mnogo dobre muzike.

Slušajte Radio italia svake srijede u 12,10 ili reprizno u 17,00 i subotom u 16,00 na 90,2 FM ili putem web streaminga na portalu Radiosarajevo.ba.  

Emisija se realizira u suradnji s Ambasadom Italije u BiH, a pripremaju je producent Dino Ćatović i autor i voditelj Faruk Čaluk

Buon ascolto!  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije