Oliver Dragojević na Radiju Sarajevo

Elvis J. Kurtović
Oliver Dragojević na Radiju Sarajevo
Facebook / Oliver Dragojević
Nedavno objavljen album koji je snimio sa Gibonnijem - "Familija", povod je da ovaj ljetni vikend posvetimo Oliveru Dragojeviću.

Oliverovu i Gibonnijevu Sreću možete poslušati na ovom LINKU.

Oliver Dragojević (Split, 1947.) jedan je od najcjenjenijih i najuspješnijih muzičara svih vremena na ovim prostorima.

Njegova karijera počinje 60-­ih godina kada nastupa kao klavijaturista i pjevač sa splitskim sastavom Batali – tada svira po klubovima u inostranstvu, a sarađivao je i sa Dubrovačkim trubadurima i grupom More.

Njegova solo karijera krenula je 1974. kada na Splitskom festivalu osvaja prvu nagradu publike sa pjesmom Ča će mi Copacabana.

Slijedi period saradnje sa Zdenkom Runjićem koja je trajala do Runjićeve smrti 2004. godine. Zajedno su uradili oko 200 pjesama a u našem "Oliver Dragojević vikendu" pokušaćemo da izdvojimo one najpoznatije (Skalinada, Galeb i ja, Malinkonija, Nadalina, Oprosti mi pape, Vjeruj u ljubav, Piva klapa ispo’ volta...)

Godine 1993. je na Melodijama hrvatskog Jadrana izveo Gibonnijevu pjesmu Cesarica i to se smatra početkom jedne zrele faze njegove karijere u kojoj je Oliver priznat kao istinska muzička legenda. Spomenimo da je 30 puta dobio nagradu Porin, da je nastupao u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji, da ima svoju spomen zvijezdu na opatijskom šetalištu...

U svojoj bogatoj diskografiji ima 30 studijskih albuma; 1975. objavio je prvi solo album Ljubavna pjesma, a prije ove saradnje sa Gibonnijem posljednji studijski album mu je Tišina mora iz 2013.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije