Francophonie pour toujours: Danas slušamo francusku muziku Sjeverne Amerike

Radiosarajevo.ba
Francophonie pour toujours: Danas slušamo francusku muziku Sjeverne Amerike
Foto: Unsplash / Festival Mardi Gras u New Orleansu

I ove sedmice svi su dobrodošli u poseban program Radio Sarajeva, emisiju "Francophonie pour toujours" (Frankofonija zauvijek). 

U svijetu raste broj frankofila, a francuski jezik za koji se često kaže da je istinski jezik ljubavi, svojom melodičnošću lako ulazi u uho poput najljepših nota. U emisiji predstavljamo sve ono što frankofonu kulturu, umjetnost, književnost, muziku i svjetonazor čini jedinstvenima u svijetu. 

Šesta emisija serijala posvećena je frankofonoj kulturi i muzici na kontinentu Sjeverne Amerike, sa akcentom na Kanadu i fascinanti grad New Orleans u saveznoj američkoj državi Lousiani.

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

Francuski je jedan od dva zvanična jezika Kanade. Iako u svakoj provinciji u Kanadi postoje osobe čiji je maternji jezik francuski, Québec je jedina provincija u kojoj govore francuski u većini.

U emisiji predstavljamo jednu izuzetno uspješnu i odvažnu ženu kontroverznog životnog puta. To je Julie Payette, kanadska atronautkinja i inžinjerka rođena 20. oktobra 1963. u Montrealu u provinciji Québec.

Živahan grad u američkoj državi Lusiani, New Orleans, svjetski je poznat po svojoj osebujnoj muzici, kreolskoj kuhinji, jedinstvenim dijalektima i svojim godišnjim proslavama i festivalima, među kojima je najpoznatiji Mardi Gras. Grad su 1718. osnovali francuski kolonisti, a nekada je bio teritorijalni glavni grad francuske Louisiane prije nego što je postao dio Sjedinjenih Država pri kupovini Louisiane 1803. Historijsko srce grada je Francuska četvrt, poznata po francuskoj i španskoj kreolskoj arhitekturi i živahnom noćnom životu duž ulice Bourbon.

Emisija Francophonie pour toujours realizira se uz podršku ambasada frankofonih država u Bosni i Hercegovini – Francuske, Švicarke, Belgije i Luxembourga, voditelj je Jasmin Bašić a producent Dino Ćatović.

Svakog ponedjeljka u 12,10 i 17,00, te nedjeljom u 16,00 na Radiju Sarajevo slušajte Frankofoniju zauvijek! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije