EUzičke razglednice - Vaya Con Dios

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Vaya Con Dios
Nove EUzičke razglednice posvećujemo čuvenom belgijskom sastavu Vaya Con Dios.

Osnivači grupe Dirk Schoufs (bas), Dani Klein (vokalistica) i Willy Lambregt (gitara) bili su prijatelji koji su zajedno i muzicirali, a ujedinila ih je ljubav prema romskoj muzici, jazzu i operi – žanrovima koji te 1986. nisu bili "u modi" u Briselu. Već njihov prvi singl Just a Friend of Mine (1987.) postaje hit u Francuskoj i
Belgiji, što im je bio veliki podsticaj za daljni rad, posebno za Kleinovu koja je od svoje 17. godine nastupala, a tada su joj već bile 34 godine.

Prvi studijski album (Vaya Con Dios, 1988.) donosi i hitove Don't Cry For Louie, Puerto Rico, i Johnny, slijedi Night Owls iz 1990. (sa singlovima Neh Nah Nah Nah, What's a Woman?) , a nakon smrti Dirk Schoufsa 1992. izlazi melanholični album Time Flies sa dosta elemenata bluesa.

Nakon albuma Roots and Wings iz 1996. Dani Klein se povlači iz muzike zbog potpune iscrpljenosti, koja se manifestovala i spontanim gubitkom kose, no 1999. se vraća kao pjevačica sastava Purple Prose.

2004. Klein ponovo pokreće Vaya Con Dios i tada izlazi album The PromiseComme on est venu... iz 2009. je zadnji studijski album grupe koja je 2013. godine krenula na oproštajnu turneju u okviru koje je gostovala i u sarajevskoj Zetri 26.10.2013. Jedni od najuspješnijih belgijskih izvođača svih vremena, koji su do sada prodali više od 10 miliona primjeraka nosača zvuka, svoj zadnji koncert su održali 25.10.2014. u Forest National dvorani u Briselu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije