EUzičke razglednice - Toots Thielemans

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Toots Thielemans
Slavni belgijski svirač usne harmonike (Jean-Baptiste Frédéric Isidor) "Toots" Thielemans preminuo je 22. augusta u 94. godini i njemu posvećujemo današnje EUzičke razglednice.

Toots Thielemans bio je prvi koji je kromatsku usnu harmoniku unio kao solistički instrument u svijet jazza.

Karijeru je započeo 1949. u Parizu kao gitarista i bio je pod snažnim utjecajem čuvenog zemljaka Djanga Reinhardta, a nakon preseljenja u SAD 1951. g. počeo je sve više svirati usnu harmoniku. Bio je poznat i po svojoj sposobnosti zviždanja tokom sviranja.

Svirao je s imenima kao što su Charlie Parker, Miles Davis, Ella Fitzgerald,  Quincy Jones, Pat Metheny, Jaco Pastorius, Stephane Grappelli... u svijetu pop muzike svirao je na albumima Billyja Joela, Paula Simona, a njegova usna harmonika može se čuti na odjavnoj špici legendarne serije za djecu Sesame Street.

Njegova najpoznatija kompozicija koja je postala jazz standard je Bluesette, prvi put snimljena 1962.g , pjesma u kojoj Toots unisono zviždi i svira gitaru, i za koju je govorio da "ako ima neki djelić muzike koji ga najbolje opisuje - to je ova pjesma" 

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije