Charles Aznavour in memoriam

Radiosarajevo.ba
Charles Aznavour in memoriam
Emisiju EUzičke razglednice slušajte na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati. Povodom smrti legendarnog Charles Aznavoura u današnjim EUzičkim razglednicama slušat ćemo neke od njegovih najpoznatijih pjesama.

U svojoj dugoj karijeri Charles Aznavour je snimio preko 1200 pjesama pjevajući na 8 jezika, a na oko 1000 kompozicija bio ja autor ili koautor. Snimio je 91 studijski album. Aznavour je svoje prve nastupe imao kao dijete, prve pjesme piše 1941., a 1946. angažira ga Edith Piaf da nastupa zajedno sa njom. Prati Edith Piaf na turneji po Americi i vremenom razvija svoj stil mješavine šansone i jazza. Napornim radom se probijao, a svjetski popularan postaje sredinom šesdesetih sa pjesmama La Mamma, Que C'est Triste Venise, La Boheme...

Od pjesama na engleskom izdvojimo She koja je 1974. dospjela na 1. mjesto britanske top liste. Charles Aznavour (Shahnour Vaghinag Aznavourian, 22.5.1924 – 1.10.2018.) ostati će upamćen kao jedan od najoriginalnijih i najomiljenijih umjetnika svih vremena.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije