Pjesma dana / Urban&4: Odlučio sam da te volim i onim čega se najviše bojim

08. 12. 2020. u 23:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedan od najznačajnijih hrvatskih muzičara je Riječanin Damir Urban, pjevač, tekstopisac i gitarist.

Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak sa sastavom "La bellona" koju je osnovao 1984. godine. U sastavu je svirao bas-gitaru te pisao tekstove i muziku. Tokom 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojoj je autor tekstova, suautor muzike i vodeći vokal.

Prvi album Laufera "The best of...", s hitovima Budi moja voda, Svijet za nas, Lopov Jack i drugi, izlazi 1993. godine u izdanju slovenske diskografske kuće "Corona". Pjesma "Budi moja voda" dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, "Pustinje" (1994) i "EP" (1995) u izdanju kuće "Croatia Records". Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom "4".

Od tada izdaje još šest albuma.

Pjesma Odlučio sam da te volim koju smo odabrali za današnju pjesmu dana nalazi se na Urbanovom drugom studijskom albumu Žena dijete koji je izdat 1998. godine i osvojio četiri nagrade Porin. 

Odlučio sam da te volim
nadam se da ovo nije pjesma
odlučio sam da te volim
i pustim prašinu da živi
dok je ne zaprosi vjetar
i prenese preko praga, od sada

Da, sada gledam kroz tvoje oči
ti si nišan na licu moga anđela
oprosti mi što odlazim
ja nikada ne ostajem

Ref.
Odlučio sam da te volim
i onim čega se najviše bojim
abortusom i atomskom bombom

Ti i ja smo taoci visina
sve dok se zemlja
ne oduži oblacima
bez imalo sebe


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA