The Cranberries na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
The Cranberries na Radiju Sarajevo
Facebook / The Cranberries
Pjevačicu pored neobičnog glasa prati i zanimljiva biografija. Dolores O'Riordan ostaće upamćena kao jedna od omiljenih pevačica pape Jovana Pavla drugog, i nekoliko puta je nastupila u Vatikanu.

Noel i Mike Hogan, dvojica braće iz Limericka, osnovali su sastav 1990. zajedno s bubnjarom Fergalom Lawlerom. Sastav je ispočetka nosio ime Cranberry Saw Us kao šaljiva dosjetka na umak od brusnice (eng. cranberry sauce). U to je vrijeme pjevač u sastavu bio njihov prijatelj Niall Quinn, a kada je on napustio sastav, na audiciju za novu pjevačicu prijavila se prijateljica njegove djevojke Dolores O'Riordan. Ubrzo je demonstrirala svoje pjesničke sposobnosti kada joj je sastav dao demo verziju melodije na kojoj su radili. Ponijela je demo verziju doma i već se idući dan vratila s gotovim stihovima. Pjesma je nazvana "Linger" i kasnije će postati jedan od njihovih najvećih hitova.

Debi album The Cranberriesa, Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We, ugledao je svjetlo dana u proljeće 1993., a slijedio ga je prvi singl, "Dreams". Niti album niti singl nisu privukli previše pažnje kritike i publike. Drugi singl, "Linger" je podijelio njihovu sudbinu, sve dok sastav nije krenuo na turneju, na taj način privukavši pažnju MTV-a. MTV je počeo vrtjeti njihove spotove u svom programu na dnevnoj bazi.

Godine 1994. izlazi drugi album, No Need To Argue. Za razliku od prethodnika ovaj album je odlikovao nešto čvršći zvuk, a debitirao je na 6. poziciji američke top-liste. U samo godinu dana uspio je postati tri puta platinastim u Sjedinjenim Državama, a kasnije dosegao i brojku od preko 7 miliona prodanih kopija. Album je nosio veliki hit "Zombie" (koji je zauzeo prvo mjesto na američkoj top-listi) te "Ode To My Family" koji je stigao do 11. pozicije na top-listi.

Naredna dva alubma, „To the faithfull departed“ i Wake up and smell the coffee“ nisu loše prošla, ali bila su daleko od uspjeha „No need to argue“. Nakon toga bend objavljuje da uzima dužu pauzu kako bi se posvetio solo karijerama članova. Dolores O'Riordan 2007. i 2009. objavljuje i solo albume, koji su solidno prošli kod publike i kritike.

Povratnički album „Roses“ (2012.), nakon desetogodišnje pauze pratila je i istoimena turneja, a u okviru nje The Cranberries su nastupili i u Beogradu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije