Prince na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prince na Radio Sarajevu
0 / Prince Roger Nelson

Prince Roger Nelson je jedan od najkontraverznijih i najboljih muzičara 20.  stoljeća. Umro je 21. aprila 2016. godine od slučajnog predoziranja fetanylom u 57. godini života.

Njegovim muzičkim stilom dominirali su pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (novi val, rock, blues, jazz i hip-hop). Probija se 1980-ih godina, i stvara specifičan zvuk uz sintisajzerske rifove i trube. Taj tip muzike poznat je pod nazivom “Minneapolis sound”. Napisao je preko hiljadu pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Bio je poznat i po tome što je pri snimanju sam svirao većinu instrumenata. Širom svijeta prodao je 100 miliona nosača zvuka i time zasigurno postao jedan od najbolje prodavanih pjevača svih vremena.

Posthumni album Prince Originals obajvljen je 7. juna ove godine i sačinjen je od originalnih demo snimaka pjesama koje je pisao za druge autore, uključujući i pjesmu Nothing compares to you za Sinead O'Connor. Ovaj singl objavljen je prošle godine, a ostale pjesme na Originals izdanju su po prvi put na nekom nosaču zvuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije