Pjesma dana i "Na morskome plavom žalu gdje čarlija vjetrić mio..."

Radiosarajevo.ba
Pjesma dana i "Na morskome plavom žalu gdje čarlija vjetrić mio..."
PrtScr / Saša Zurovac i kultna pjesma

Poznata numera iz filma Sjećaš li se Dolly Bell danas važi za jednu od najpoznatijih 'ljetnih' pjesama. Svojim je mjestom u antologiji bh. pop muzike uveliko nadmašila značaj koji imaju njeni glavni tvorci.

Njen autor je Dragan Jokić, prijeratni sarajevski rock muzičar, a tekst i muziku napisao je za potrebe filma. Kao soundtrack našla se na singl ploči koju je 1981. objavio Sarajevodisk. Aranžman ove balade, pisane u stilu šlagera šezdesetih, potpisao je Džemal Novaković

Autor pjesme Dragan Jokić je 1993. napisao tekst i za legendarnu pjesmu Grbavica, koju je uglazbio njegov prijatelj Mustafa Čizmić. I ova pjesma takođe postaje hit, a Dragan Jokić nekoliko dana nakon što je papir s tekstom dao kolegi, odlazi iz opkoljenog Sarajeva.

Izvođač pjesme Na morskome plavom žalu bio je Saša Zurovac, naturščik kojeg je Emir Kusturica odabrao da odglumi nezaboravnu epizodnu ulogu Vlade Klikera, tinejdžera s blagim autizmom. Štrkljavi momak plave kose nezaboravno je tugujućim glasom izveo ovu pjesmu, koja je odmah postala hit.

Nakon Saše Zurovca, koji je preminuo u oktobru 2016, pjevali su je mnogi – Jura Stublić, Bajaga, Kraljevi ulice... ali niko nije uspio prenijeti čežnju i sjetu originalne izvedbe.

Na morskome plavom žalu
gdje čarlija vjetrić mio
plavušu sam bajnu snio
o kako sam sretan bio

I dok sam joj govorio
drhtale su usne njene
a u mome zagrljaju
šaptala je ljubeć mene

Eh, da mi je još jedanput sresti
da je pitam dal me ona voli
da joj kažem da me srce boli
da je bez nje tužan život cijeli

Uživajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije