Muzički vikend: R.E.M.

Radiosarajevo.ba
Muzički vikend: R.E.M.
Foto: Screenshot / R. E. M.
Ove subote i nedelje na 90,2 MHz, svakih sat vremena od 10h ujutro do 21h uvečer, prisjetiti ćemo se nekih od radova američkog rock benda R.E.M..

R.E.M. (Rapid Eye Movement) je djelovao od 1980. godine i jedan je od najdugovječnijih i najuspješnijih bendova u muzičkoj istoriji. Kao jedan od prvih alternativnih rock bendova postali su prepoznatljivi po specifičnom stilu koji su kreirali Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills i Michael Stipe.

U bogatoj karijeri su objavili 14 studijskih albuma (7 albuma je bilo na #1 ljestvice albuma u Velikoj Britaniji), 60. singlova i preko 80 miliona prodatih albuma širom svijeta. Njihov rad je imao veliki uticaj na muzički izraz mnogih mlađih autora i bendova, kao što su Nirvana, Pavement, Radiohead, Pearl Jam i Coldplay. Posljednji album su objavili 2008. godine a tri godine kasnije i informaciju o prestanku rada.

REM at the BBC je živi album, box set koji je objavljen 19. oktobra 2018. godine. Kompilacija na 8 diskova sadržava tonske zapise napravljene od 1984. godine do 2008. godine, kao i bonus DVD. Također, isti dan je objavljena kompilacija najboljih pjesama koju su upakovali na 2 CD-a.

Sasvim dovoljan razlog da se ovog vikenda posvetimo preslušavanju čak 104 pjesme koje, u ovom obliku, do sada nismo imali priliku čuti.

R.E.M. Vikend na Radiju Sarajevo 90,2 MHz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije