Leonard Cohen na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Leonard Cohen na Radio Sarajevu
Facebook / Leonard Cohen

Leonard Cohen  je rođen u Montrealu, 1934. godine, i važi za jednog od najvećih pjesnika u muzici, rame uz rame sa velikim Bobom Dylanom.
Svoje pjesme nije pjevao, već više recitovao, jer prateća muzika iako također divna, davala je samo kontekst njegovim stihovima.

Još za vrijeme studija posvećuje pisanju i 1956. godine objavljuje zbirku priča pod naslovom Let Us Compare Mythologies. Nekoliko godina, zahvaljujući novcu od prodaje svojih knjiga, putuje po Evropi i živi na grčkom ostrvu Hydra. Tu objavljuje i svoja dva romana The Favourite Game (1963.) i Beautiful Losers (1966), kao i kontroverznu zbirku priča Flowers for Hitler (1964).

Vraća se u Ameriku 1967. godine i počinje karijeru kao pjevač. HallelujahChelsea Hotel No. 2,  I'm Your Man, SuzanneThe PartisanWaiting for the Miracle, samo su neke od omiljenih pjesama Leonarda Cohena, koje se i danas rado slušaju.

Napisao je oproštajno pismo Marianne Ihlen, svojoj velikoj muzi i ljubavi, taman objavio oproštajni album You want it darker, i baš kao David Bowie, nakon posljednjeg remek-djela, 2016. godine otišao s ovog svijeta.

Njegov sin, Adam, odlučio je završiti još jedan album svoga slavnoga oca, i koristeći snimke sa posljednje studijske sesije, oblikovati novi album Thanks  for the dance, koji je objavljen krajem prošle godine.

To je i povod da se još jednom sjetimo Leonarda Cohena, i uživamo u njegovom opusu ovog vikenda na Radio Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije