Green Day na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Green Day na Radio Sarajevu
0 / Green Day


Green Day je američki punk-rock sastav iz SAD-a osnovan 1987. godine a čine ga frontmen Billie Joe Armstrong (vokal i gitara), Mike Dirnt (bas gitara i back-vokal) i Tré Cool (bubnjevi i back-vokali).

Prvo su se zvali Sweet Children, ali ubrzo po osnivanju mjenjaju ime u Green Day jer je postojao sastav sa sličnim imenom - Sweet Baby. Sadašnji bunjar, Tre Cool im se pridružuje oko snimanja drugog albuma Klerplunk. Iako nezavisni i underground punk bend, taj album prodali su u 50.000 primjeraka. Vrlo brzo potpisuju za veliku izdavačku kuću Reprise Records, što su kolege sa punk scene prokomentarisale kao "prodaju" punk ideala.

Pravu popularnost postižu trećim albumom Dookie, i hitovima Longview, Basket case i When I come around, koji su se bjesomučno vrtili na MTV. To im donosi i nastupe na velikim festivalima poput Lollapalooza, te Woodstock 1994. godine.

Slijede Insomniac, Nimrod i Warning s kojima polako odmiču od svog prepoznatljivog punk-rock zvuka.

Slijedi malo tiši period a onda opet prekretnica sa albumom American Idiot, koji je proglašen punk-rock operom, a izvedba njihovog koncerta u Engleskoj na National Bowlu u Milton Keynesu "najboljim showom na planeti" od strane uglednog rock časopisa Kerrang!.
Pjesma Boulevard of broken dreams je provela 16 sedmica na vrhu Billboardove Hot 100 liste 2006. godine, i osvojila Grammy nagradu za pjesmu godine. Gitarista Noel Gallagher iz Oasisa je pjesmu nazvao plagijatom njihove Wonderwall. Opet su se javili njihovi kritičari koji su tvrdili da Green Day eksploatiše termin "punk", iako njihova muzika to nije.

American Idiot postavljen je i kao mjuzikl na njujorškom Broadwayu 2010. gdoine, te objavljen i kao soundtrack predstave American Idiot: The Original Broadway Cast Recording. Predstava je osvojila i dvije Tony nagrade

Sa bendom U2 su zajednički napravili pjesmu The saints are coming (čiji prihod je išao za žrtve uragana Katrina u New Orleansu), obradili Lennonovu Working class hero, a svirali i temu za film The Simpsons.

Slijede albumi 21st Century Breakdown (producirao ga Butch Wig iz benda Garbage), pa 2012. godine trilogija Uno, Dos i Tre, te Revolution Radio 2016. godine koji dospjeva i na prvo mjesto američke top liste, kao ukupno njihov treći album koji je to uspio.

Novi, trinaesti album po redu The Father Of All Motherfuckers objavili su u petak 7. februara 2020. godine. Green Day su vlasnici 5 Grammy nagrada, a prodali su preko 86 primjeraka svojih albuma.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije