Legendarni Rambo Amadeus i Džemo voli džem

Radiosarajevo.ba
Legendarni Rambo Amadeus i Džemo voli džem

Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus rođen je 14. juna 1963. godine u Kotoru. Poznat je duhovitim stihovima i originalnim scenskim nastupima. Tokom 1979 godine započeo je karijeru u bendu Radioaktivni otpad koji nije dugo potrajao. Također je nastupao i u bedu The Blues Band tokom 1980tih.

A onda je 1988. godine nitokud upao na muzičku scenu Jugoslavije, sa svojim albumom O, tugo jesenja. Na tom albumu izdvojili su se hitovi Fala ti majko, Vanzemaljac i drugi. Rambo Amadeus odmah stiče veliku popularnost širom Jugoslavije, tako da već 1989. godine snima i drugi album pod nazivom Hoćemo gusle. Album je bio parodija na tadašnje proteste koji su se zvali Antibirokratska revolucija, a izdvajaju se pjesme Glupi hit,  Balkan boy, Amerika i Engleska (Kataklizma komunizma), Intelektualac i drugi.

Treći album pod imenom Psihološko-propagandni komplet M91 izlazi krajem 1991. godine u jeku ratova i raspada Jugoslavije i obiluje pjesmama sa teškim tekstovima i militarističkom atmosferom. Izdvajaju se pjesme Džemo voli džem, Inspektor Nagib, Zdravo damo, 

Do sada je Rambo Amadeus izdao 11 albuma, kao i 4 live albuma.

Poznat je i po tome što je 1989 godine nakratko imao erotski kviz pod imenom Turbo-lilihip na Trećem programu Televizije Sarajevo. 

Pisao je i pjesme za turbo folk pjevačice Lepu Brenu i Vesnu Zmijanac.

Poslušajte jednu od najpoznatijih pjesama Ramba Amadeusa - Džemo voli džem iz 1991. godine:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije