Rambo je '92. prekinuo koncert u Beogradu: Dok mi sviramo, padaju bombe na Tuzlu

Radiosarajevo.ba
Rambo je '92. prekinuo koncert u Beogradu: Dok mi sviramo, padaju bombe na Tuzlu

Na današnji dan prije 56 godina u Kotoru je rođen Rambo Amadeus, muzičar čiji istupi u javnosti teško mogu proći nezamijećeno.

Jedan od najpoznatijih istupa ovog crnogorskog muzičara zbio se ratne 1992. godine. Rambo se popeo na pozornicu Beogradskog proljeća tokom nastupa njegove kolegice Bebi Dol, izvinio se kolegici pa izgovorio: "Imam dvije minute za obraćanje naciji. Da vam kažem, dok mi sviramo, tu padaju bombe na Dubrovnik i Tuzlu. Nećemo zabavljati biračko tijelo. Je*em vam mater." 

Nakon što je završio, demonstrativno je bacio mikrofon na pod, a sve je to uživo prenosila Radiotelevizija Beograd.

Na istom koncertu antiratne izjave davao je i frontmen kultnog EKV-a Milan Mladenović navodeći kako su lako osvojili nagradu jer su neki njihovi drugovi na ratištu, možda živi a možda nisu, u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu - u "ratu koji nema smisla".

Nakon toga je Beogradsko proljeće, manifestacija koja se održavala od 1961. godine u glavnom gradu Srbije, ugašeno, a ponovno je organizirano u 2000-ima.

Rambo je karijeru započeo 1979. godine u jazz-punk bendu Radioaktivni otpad. Godine 1984. je s grupom Egzodus svirao u sarajevskom hotelu Bristol na otvaranju Olimpijskih igara.

Poznat je po kritici turbofolka (skovao je naziv za taj muzički pravac) i nacionalizma te čestim satiričnim tekstovima i komentarima. Pravo mu je ime Antonije Pušić.

"Evo nekoliko dana pokušavam da razumijem zašto bi bilo ko, bilo gdje zabranjivao koncert Bajage? Jedino objašnjenje koje može da bude logično je što Bajaga i Instruktori ne sviraju turbo folk koji je koliko vidim sasvim dobrodošao baš u svakom djelu pokojne SFRJ", napisao je u augustu 2018. godine nakon što je zabranjen Bajagin koncert koji se trebao održati u Karlovcu, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije